• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

40% от разходите в здравеопазването се покриват от пациентите

40% от разходите в здравеопазването се покриват от пациентите

/КРОСС/ Около 40% от разходите в здравеопазването се покриват от самите пациенти. Това каза в интервю за агенция „Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Всички знаем, че доплащания в системата на здравеопазването има и те са сериозни за различните нива. Продължават проблеми за България да бъдат основно две групи заболявания. Това са неоплазмите и карциномите, както и заболяването на кръвоносната система. Тук заболеваемостта е значително по-висока от средната в Европа и очевидно, че мерките, които трябва да вземем по-нататък трябва да са насочени към тези две групи заболявания", коментира д-р Кунчева.

По думите му връзката между тютюнопушене и някои от видовете рак е съвсем пряка и ясна.

„Връзката между нездравословното хранене, затлъстяване и обездвижване е също съвсем пряка и ясна по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно, инсултите и инфарктите", обясни той.

Д-р Кунчев допълни, че за период от 20 години има увеличаване на продължителността на живот при мъжете с 2,9 годни, а при жените с 3,6 години, макар че продължаваме да сме по-назад от Европа по отношение на продължителността на живота.

„Така че средната очаквана продължителност при мъжете достига 71,4, а при жените 78,7. Има и някои чисто ясни показатели като детската смъртност, която на практика е на половина намалена - 6,6 на 1000 живо родени през 2015 г. Добри са резултатите по отношение на намаляването на заболеваемостта от туберкулоза. От болести на храносмилателната и дихателната система има значително намаляване. Смъртността при родилките е доста занижена. По-малко е и смъртта, причинена при нараняване или пък при самоубийства. Това пък са положителни тенденции", коментира д-р Кунчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.