• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Турция започна обстрел срещу кюрдите в Сирия, те зоват света да я възпре

Турция започна обстрел срещу кюрдите в Сирия, те зоват света да я възпре

/КРОСС/ Турция е започнала тази нощ да обстрелва с артилерийски огън сирийските кюрди в сирийския пограничен град Африн, който е анклав, контролиран от сирийските кюрди, съобщава "Ал Арабия".

Това става като ответен удар срещу обстрел от страна на "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, който е бил насочен към населени места в района на град Азаз, който граничи с Турция, който е контролиран от подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия.

Турските сили започнаха реализирането на план за военно укрепване по границата със Сирия в понеделник, изпращайки конвой, включително военни превозни средства и войници.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече в неделя да "прочисти тероризма" от южните граници на страната, добавяйки, че планира да предприеме нападение срещу сирийските кюрди в Африн "в следващите дни".

Района на Африн стана тема на дебат наскоро, особено след като САЩ обявиха намерението си да въоръжат сирийски кюрдски граничари на сирийско-турската граница, което предизвика реакцията на Анкара.

Турция реагира остро на обявеното намерение на ръководената от САЩ международна коалиция за борба с ДАЕШ, че работи по сформирането на гранична сила за сигурност, съставена от 30 000 мъже в Източна Сирия.

От международната коалиция твърдят, че целта на тази сила е да предотврати завръщането на ДАЕШ, но Ердоган заплаши да "разруши тази терористична армия в начален стадий", опасявайки се, че ще стане постоянна сила, позиционирана на турската граница.

Междувременно сирийските кюрди помолиха международната общност да помогне в гарантирането на сигурността на Африн, застрашена от Турция.

В Африн живеят около 1 млн. души. Сирийските кюрди контролират в момента около 25 процента от територията на Сирия.

От партията "Демократичен съюз" на сирийските кюрди предупредиха, че ако Турция започне военна офанзива, светът ще носи отговорност за живота на хората в Африн.

Анкара разглежда силите на сирийските кюрди като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която турските власти разглеждат като терористи и която води въоръжен бунт срещу турската държава от десетилетия.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.