• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Започна ремонтът на разпадащото се столичното Ларго

Започна ремонтът на разпадащото се столичното Ларго

/КРОСС/ Работници започнаха ремонти по настилката и остъкляването на комплекса "Антична Сердика" на столичното Ларго. Търси се и причината за последните разрушения.

Работници ударно сменят счупените плочки и напуканите стъклени куполи на Ларгото. Почиства се и отводнителният канал, след като водата от снегове и дъждове течеше върху древния град.

Спешният ремонт идва само година след откриването на археологическият комплекс и още един ремонт за около 17 милиона лева. Сегашният ремонт се налага заради разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола на комплекса "Антична Сердика".

"В рамките на гаранционния срок фирмата изпълнител е дошла да си оправи нещата. Не мога да кажа стойността, ние не поемаме плащане, то е в рамките на гаранцията", обясни министърът на културата Боил Банов.

Гаранцията е 10 години, а тепърва ще се анализират причините за аварията - дали е виновна само зимната обстановка, или изначално ремонтът е бил некачествен.

По решение на правителството Ларгото ще се стопанисва от Столична община, но кметът Йорданка Фандъкова не иска да го приеме, преди да е напълно ремонтирано. Тя е поискала от Банов в най-кратки срокове да възстанови нормалния вид на Ларгото.

Според изпълнителя на проекта Ларгото се експлоатира неправилно и не се поддържа, затова се руши. Оказва се, че по договора и поддръжката на обекта отдавна има спорове между Министерстовото на културата и консорциума "Антична Сердика".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.