• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Лавров и Кери ще обсъдят кипърския въпрос с Анастасиадис

Лавров и Кери ще обсъдят кипърския въпрос с Анастасиадис

/КРОСС/Кипър е в центъра на дипломатическа совалка на най-високо ниво. Днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който пристигна на острова късно снощи, ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис и политическото ръководство на страната. Веднага след него, на 3 - 4 декември, Никозия е домакин на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Официалните посещения на дипломати № 1 на Русия и САЩ се оценяват от правителството в Никозия като „особено важни" и с „голямо политическо значение". Визитите се провеждат в много критичен период за Кипър, когато преговорите за постигане на споразумение по кипърския въпрос са в решаваща фаза.

Преговорите по Кипърския проблем и съществуващите все още проблеми в този процес, въпросите за сигурността и гаранциите, финансовите и икономически аспекти на обединяването на страната са основните теми в разговорите на президента на Кипър Никос Анастасиадис с руският външен министър Сергей Лавров днес и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

В интервю за Кипърската информационна агенция в навечерието на визитата си Лавров подчерта, че Русия е за постигането на устойчиво, жизнеспособно и справедливо решаване на Кипърския въпрос на основата на двуобщностна двузонална федерация, в съответствие с резолюциите на ООН, при стриктното спазване на интересите на двете кипърски общности, без външен натиск и краен срок. Правителството в Никозия ще търси подкрепата на Москва за своята позиция да се премахнат гаранциите за бъдещия обединен Кипър и 40-хилядната турска окупационна армия да напусне острова.

Руският външен министър няма да разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Москва предложи срещата между двамата да се проведе в буферната зона, разделяща Никозия, но Акънджъ не се съгласи, настоявайки да посрещне Лавров в северната, окупираната част на столицата. Джон Кери обаче ще посети Мустафа Акънджъ.

По време на срещите в Никозия с външните министри на двете суперсили ще бъдат обсъдени и регионални проблеми на Източното Средиземноморие, кризата в Сирия и Близкия изток, борбата с тероризма. Лавров вече благодари на Никозия за изразената принципна позиция по отношение на свалянето на руския самолет от Турция. Той заяви, че международната общност трябва най-накрая да обедини усилията си в широка антитерористична коалиция.

През ноември в Кипър бяха външните министри на Германия и Великобритания, а на 21 декември пристига външният министър на Китай.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.