• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: постави Запада на мястото му

Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: постави Запада на мястото му

/КРОСС/ Световната общост още дълго ще си спомня 74-та сесия на Генералната асамблея на ООН, по време на която прозвучаха редица гръмки изявления.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров "заби най-големия пирон" в западната световна общност.

Със свойствения му маниер Лавров обвини властите на САЩ в опит да подменят международните конвенции със собствени правила, в преиначаване на фактите, касаещи сирийското регулиране и в опит да се върнат към политиката от времето на "доктрината Монро4 в Латинска Америка.

Руският дипломат заяви, че Русия и САЩ постоянно контактуват за Сирия, но ако Москва запазва в това стабилност, то коментариите на Вашингтон се променят в зависимост от настроенията и политическата конюнктура.
Американските власти се опитват да обвинят Дамаск в желанието да се реши конфликтът по военен път, Америка "обърка конците" и по повод създаването на сирийския конституционен комитет.
Американците в началото бавеха процеса на неговото създаване, а сега се опитват да проведат избори още в началото на неговата работа, което нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Първото заседание на комитета се планира да се проведе в края на октомври (29 или 30-ти).
Лавров взе отношение и по украинския въпрос, отбелязвайки важността Киев да спазва минските съглашения. Той говори и за руско-израелското икономическо сътрудничество, както и за разногласията в зоната на Персийския залив. Дипломатът заяви, че при решаването на всеки проблем е необходимо да е налице отказ от голословни обвинения и да се спазва международното право.
Време е Белият дом да спре да се намесва в чужди дела.
В страните от Латинска Америка властите на САЩ се опитват да реанимират политиката от времето на "докторината Монро", надявайки се сменят неудобните им политически режими по пътя на икономическата принуда (санкции) и военен шантаж.
Това е недопустимо в съвременната геополитическа реалност.
"Доктрината Монро" е приета през 1823 година, когато американският президент вярва, че е способен да раздели целия свят на европейска и американска система на държавно устройство. Тя отдавна е остаряла. Доктрината издига парадигата за надмощие на САЩ на американския континент, базирана идеологически на американската изключителност.
"Латиноамериканските държави притежават суверенитет и собствено виждане как да живеят техните народи, с кого да си сътрудничат и как да се развиват. Само Щатите забравиха за това, натрапвайки във Венецуела марионетката си Гуайдо".
Световната общност се нуждае от напълно други подходи: хармонизация на интеграционите процеси, конструктивна работа на държавите в международните организации, както в политическата, така и в икономическата сфера.
Всички неправомерни ограничения, натрапващи на света американските интереси, както са свикнали да действат САЩ, вредят на глобалната икономика и развитието на света като цяло.
Излизането на американците от ДРСМД навреди на системата за глобална сигурност, превърна заплахата от ядрена война напълно реална.
Само Русия е решена да не остави нещата така и чрез ООН ще лансира проекти, насочени към засилване на контрола над въоръженията. В този план Русия вече има подкрепата на много държави.
От позитивните новини може да се отбележи това, че грузинските власти осъзнаха, че не си струва да се карат с Русия, а въздушният трафик между двете държави трябва бързо да се възобнови. Главата на грузинското МВнР вече се срещна с Лавров, при това по собствена инициатива.
Най-после осъзнаха «братята от СССР», че от действията им Грузия търпи колосални загуби.
Лавров, както винаги, говори уверено, без да забравя дипломатическите си маниери дори тогава, когато "хвърляше огън и жупел" по САЩ за техните грешки и стремежа им да натрапват на целия свят своите правила на играта.
Накрая припомнин на присъстващите русофоби, че руската делегация никога не е нарушавала правилата на поведение в ООН.
Речта на Лавров беше достойна, в нея прозираше предстоящото възмездие за хегемона и желаещите да запазят остарялата Система в геополитиката.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.