• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

40 американски щати подадоха общ иск срещу фармацевтични компании

40 американски щати подадоха общ иск срещу фармацевтични компании

/КРОСС/ Повече от 40 американски щати подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване на цената на обичайните лекарствени средства. В делото се твърди, че около 20 компании са участвали в определянето на цени за над 100 лекарства, включително такива за лечение на диабет и рак.

Една от обвинените фирми е „Тева Фармасютикълс", най-големият световен производител на генерични лекарства. „Тева", която отрича всякакви нарушения, казва, че ще защити действията си.

Искът, който е следствие на петгодишно разследване, обвинява компаниите, произвеждащи лекарства, че са участвали в престъпна схема за повишаване на цените - в някои случаи с повече от 1000%. Искът бе подаден от главния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг.

"Имаме убедителни доказателства, които показват, че генеричната лекарствена индустрия е извършила многомилиардна измама на американския народ", каза Тонг, цитиран от Би Би Си. "Разполагаме с имейли, текстови съобщения, телефонни записи и свидетелства на специалисти от компаниите, които смятаме, че ще докажат многогодишен заговор за определяне на цените и разделяне на пазарния дял за огромен брой лекарства."

Представител на „Тева" в САЩ заяви пред медиите, че израелската компания "не е участвала в никакво поведение, което би довело до гражданска или наказателна отговорност." Останалите 19 фирми, замесени в делото, все още не са коментирали твърденията. Според съдебното дело компаниите, произвеждащи лекарства са се уговорили за манипулиране на цените между юли 2013 г. и януари 2015 г. Г-н Тонг заяви, че разследването е разкрило защо разходите за здравни грижи и лекарства, отпускани по лекарско предписание, са толкова високи в САЩ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.