• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Легендарният шарен "Ролс-Ройс" на Джон Ленън се връща за кратко в Англия

Легендарният шарен "Ролс-Ройс" на Джон Ленън се връща за кратко в Англия

/КРОСС/ Rolls-Royce организира в Лондон изложбата „Осем велики Phantom-а" и като част от нея ще е завръщането на „психеделичния" Phantom V на Джон Ленън. От 1970 г. колата е в Америка, а освен това появата й в британската столица ще съвпадне и с 50-годишния юбилей от излизането на албума „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" на The Beatles.

Ленън купува тритонната лимузина с дължина почти 6 метра през 1965 г., като колата излиза от фабриката на Rolls Royce в черен цвят. Но звездата от The Beatles веднага започва да поръчва доработки: сгъваемо легло, хладилник, телефон, тонирани стъкла и т.н. Самият Ленън не е имал шофьорска книжка и редовно е ползвал шофьори под наем или приятели, за да го возят, въпреки че е притежавал доста коли.

С този Phantom V, все още в заводския му черен цвят, The Beatles в пълен състав се появяват на премиерата на филма „Help!" през 1965 г., а

4 години по-късно Ленън използва същия Phantom V, но вече пребоядисан в цветовете, с които е известен в цял свят, за да се разходи отново до Бъкингамския дворец, за да върне своя орден в знак на протест срещу войната във Виетнам. Пребоядисването на лимузината се случва през 1967 г., като идеята е на Ринго Стар.

Ленън поръчва промяната на групата холандски художници The Fool, а идеята е колата да бъде оцветена „в духа на циганските катуни". А и тези цветове съответстват на костюма на Ленън, с който той се появява на обложката на албума „Sgt. Pepper's". няколко месеца по-късно използват същата лимузина, за да стигнат до Бъкингамския дворец, за да получат връчените им от кралицата ордени на Британската империя.

През 1970 г. Ленън и Йоко Оно се местят в САЩ и колата заминава с тях. Там легендарният музикант почти не ползва лимузината, но често я преотстъпва на свои колеги: The Rolling Stones, Moody Blues и Боб Дилън. През 1977 г. Ленън се разделя с този Phantom V, който е конфискуван заради данъчни задължения - с него Джон погасява дълг в размер на 250 000 долара.

Автомобилът минава през няколко музея и накрая стига до Канадския кралски музей на Британска Колумбия. Престоят на автомобила в Лондон няма да е дълъг - от 29 юли до 2 август, като колата може да се види в галерията на аукционната къща Bonhams на „Ню Бонд Стрийт".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.