-
28 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6595
GBP / BGN 2.2406
CHF / BGN 2.1060- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Най-добрият шеф в света готви на летището в Ница
30 Август 2019 | 08:00
/КРОСС/ Към единствения по рода си поне в Европа ВИП – терминал, който бе открит преди няколко години специално за пасажерите, излитащи и пристигащи с частни самолети на летището в Ница, бе прибавена и още една нечувана преди екстра, с която не може да се похвали никоя друга аерогара на планетата. На негов терен готви самият шеф Мауро Колагреко.
Това е майсторът, който държи и определения тази година за най-добър ресторант в света „Миразур” в близкия град Ментон – водили сме ви там тази пролет. Ресторантът му на летището в Ница, което безспорно може да се похвали с едно от най-красивите кацания на планетата – все пак от него започва прочутата „Променад дез Англе” – символът на столицата на Лазурния бряг, се нарича „Естивал”. Това е игра на думи, в която се включва както идеята за едно от събитията, заради което летището като порта на Лазурния бряг има световна слава – фестивала в Кан, така и се съдържа намекът за нещо лятно – от френското прилагателно за топлия сезон.
Дизайнът на заведението, което се намира на първия етаж на по-отдалечения от града Втори терминал на летището в Ница, е издържан в минималистичен стил, в модния в момента в цялата индустрия на гостоприемството тренд, който напомня американско ретро. Менюто, независимо дали за закуска, обед или вечеря е издържано в средиземноморската традиция с уникалния принос на великия майстор – най-добрия готвач в света, който е неговият автор. Според него това е проста кухня, но с изключително качествени съставки. Само ще напомним, че ресторантът на Мауро в Ментон се намира на самата граница между Франция и Италия – микс, който е характерен и за духа на неговата кулинария. А това са двете всепризнати като най-добри национални кухни в света. И така векове наред. Който няма време за гурме, може да се обърне към така нареченото снак – меню за бързащи пасажери.
Чудесна е и винената селекция, както подобава на човека, благодарение на когото заведенията, където работи печелят максималните 3 звезди от „Мишлен”. Разбира се, летището в Ница може да се похвали и с отлични възможности за шопинг. Най-интересна за повечето пътници е неспирната промоция на алкохол, която тече във фрий шоповете по отношение на различни марки. В съседство с летището пък е прочутият аутлет търговски център Фоаре, където отстъпките от цените на колекциите на най-хитовите марки в света стигат до и над 80%. Освен всичко, летището е много удобно, тъй като е сравнително малко и много добре уредено. И е чудесно място за връзка с дестинации като Корсика и Северна Африка, които са супер привлекателни за туристите.
Летището е свързано с пряк лоу – кост полет и със София.