• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Окончателното обсъждане на бюджета в НС

Окончателното обсъждане на бюджета в НС

/КРОСС/Бюджетите на НЗОК, държавното обществено осигуряване и държавата ще бъдат разгледани на второ четене в Народното събрание.

Най-големи спорове предизвика предложението вноските за втора пенсия да могат да се правят или в НОИ, или в частен фонд.

ГЕРБ внесе текстовете между двете четения на Закона за държавното обществено осигуряване. В гласуваните от бюджетната комисия текстове се казва, че изборът ще може да се прави еднократно, но вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е дал указание да бъде намерен вариант, според който, дори да преместим вноските си в НОИ, след това да може да ги връщаме в частните фондове. "Хоризонт" научи, че това ще стане с нормативен акт догодина, а не сега в основния закон.

Промените за вноските за втора пенсия не могат да бъдат обосновани с числа, тъй като не се знае колко от осигурените ще поискат да преместят парите си в НОИ и да подкрепят солидарния модел и колко ще останат с индивидуални партиди в частните фондове. Освен спорната поправка, в бюджета за общественото осигуряване се очаква да се запише, че от догодина стажът за пенсиониране ще се увеличи с четири месеца, но възрастта ще остане на настоящите си нива. Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане малко над 157 лева, а социалната 115,15 лева от 1-ви юли. Таванът на пенсиите ще достигне 910 лева, след като от средата на годината се увеличат с 1,9 на сто по швейцарското правило.

От догодина майчинството ще се изчислява на база на дохода за последните 24 месеца, а не както е досега - 18 месеца. Максималният осигурителен праг ще скочи до 2600 лева, а земеделските производители ще плащат минимум 300 лева месечно за осигуровки.

Умишленото укриване на осигуровки ще подлежи на наказателна отговорност.

Парите за здраве ще бъдат над 3 млрд. лева, а здравната вноска се запазва на 8%.

Държавният бюджет ще има дефицит от 2,5 милиарда лева, което прави три на сто от брутния вътрешен продукт. Очаква се догодина държавата да поеме нов дълг от повече от 8 милиарда лева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.