• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Новата година – с нови местни данъци за колите

Новата година – с нови местни данъци за колите

/КРОСС/ Новата година ще е с нови местни данъци за автомобилите. За първи път налогът се определя и според екостандарта на автомобила.Всички автомобили, които имат стандарт, по-нисък от Евро 4, ще плащат по-висок данък. Всяка община сама определя точния размер на налозите.В столицата за 19-годишен автомобил без евростандарт вместо 121 лева ще се плащат 134 лв. За такъв от 2007 г., който обаче има Евро 4, ще има намаление на данъка с 8 лева. А най-сериозно увеличение е предвидено за старите мощни коли, регистрирани като лекотоварни. Георги Илиев е сред тези, които ще трябва да платят повече за колата догодина. 20-годишният автомобил, който е и доста мощен - 272 конски сили, има стандарт Евро 1. Досега за него местният данък е бил 260 лева, а сега очаква да плати над 300. По-високият данък обаче не го мотивира да смени колата си с по-екологична.

„Увеличението на данъка е изключително малко спрямо една нова кола - разходът е много по-малък, отколкото една нова кола", пресмята Георги.

Местната власт в София очаква да събере малко повече пари от данъците на автомобилите догодина - около 100 милиона лева, но не заради поскъпването на някои налози, а заради прогнозите за увеличаване на автопарка в столицата. Не се очаква новият налог да има силен екологичен ефект веднага.

„Започва от догодина, следващата година още малко промяна и по този начин постепенно всички ще свикнем, че от една страна, е по-добре за нас, от друга страна, е по-добре за обществото да използваме максимално щадящи природата превозни средства", посочи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

За да се преориентира потребителското търсене към по-нови и еко автомобили, трябва да има повече стимули като в Румъния например, казват от потребителските асоциации.

„Има субсидии при предаване на стар автомобил на скрап, които са до около 1500 евро. Представете си, ако имахме такава политика, колко много автомобили в България към момента биха стрували под тази стойност и собствениците им на драго сърце биха ги предали за скрап", коментира Богомил Николов от „Активни потребители".

Друга ефективна мярка според асоциацията е въвеждането на субсидии за физически лица при покупката на електромобили.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.