• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Учители в Русе към БСП: Държавата не трябва да финансира частни училища

Учители в Русе към БСП: Държавата не трябва да финансира частни училища

/КРОСС/ „В никакъв случай държавата не трябва да дава средства на частните училища“. С тези думи се обърнаха учители и директори на училища към народните представители от ПГ на „БСП за България“ в гр. Глоджево, община Ветово по време а представянето на „Визия за България“ Те заявиха, че делигираните бюджети са изгирали своята роля и сега трябва да се финансира качество, а не брой ученици. Според тях трябва и да се дават специални бонуси за отдалечени региони и обучението на деца, чийто майчин език е различен от българския.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков призова всеки български гражданин да бъде участник в написването на Визията. „Трябва да се обединим, за да променим страната си. Нека бъдем оптимисти. Ако кажем- до тук бяхме, нищо няма да постигнем“, каза още той. Народният представител проф. Анелия Клисарова представи Визията в сферата на образованието.

По думите й в сегашното законодателство има огромни проблеми - обхватът на учениците, голямата част от учениците не ходят на училище по социлани причини; бумащината, с която  са засипани учителите и липсата на реална квалификация, която  да се провежда в университети и инстититуци; проблемът с приобщаващото образование.

Депутатът от региона Георги Стоилов пое ангажимент левицата да отправи парламентрарни въпроси по питанията на учителите за маломерните паралелки и тяхното финансиране, остарялата нормативна база за ученическите столове и правата на Агенцията за закрила на децата в училищата. В дискусията взеха участие и народните представители Димитър Георгиев и Йордан Младенов.

Ниските изкупни цени на граха, на слънчогледа, млякото и липсата на достъп до еврофондове бяха сред основните проблеми, поставени на срещата със земеделци в с. Обретеник, община Борово. Присъстващите изразиха съгласие със заложените във „Визия за България“ мерки за скъсяване на веригата между производителя и пазара. Те поставиха и въпроса- какви мерки ще бъдат предприети от страна на държавата за чумата по свинете, която е засегнала Румъния и защо се бавят тези мерки. Хората изразиха своята тревога от набезите и беззаконието, липсата на защита на техните култури и стопанства. Те изразиха и несъгласие с предложението на управляващите за реформата в  здравеопазването.

Народният представител от БСП Йордан Младенов подчерта, че има нужда от изцяло нов подход в земеделието. „Важно е да се намали админитсративната тежест за малките производители и да се създаде марка „Произведено в България“, която се да се налага в големите магазини“, каза още той и допълни, че трябва да се отпуснат повече средства за алтернативното производство. Депутатът Димитър Георгиев коментира, че субсидиите трябва да бъдат разделени на две – за единица площ и за произведено и продадено количество продукция. На срещата присъстваха също проф. Анелия Клисарова и депутатът от региона Георги Стоилов.

В с. Борисово, община Сливо Поле, при срещата си с депутати от левицата, гражданите направиха предложение за повишаване на контрола от страна на държавата в социалните домове. По думите им има завишена роля на НПО-тата при грижата за хората в тези домове, но никой не следи какво се случва там. Те приветстваха идеята на БСП за надграждане на Визията заедно с българския народ. Поставиха въпроси за демогарфския срив, проблемите при отглеждане на деца, проблемите в образованието, особено в липсата на качествено дуално обучение; за мерките за хората в риск – крайно нуждаещи се , хора с увреждания, които имат нужда от обгрижване; за ниските пенсии и начина за определянето им.

Не на последно място те поставиха и проблемите на децата с аутизъм, които чакат с месеци да бъде поставена окончателна диагноза в София, помощните средства, методиките за работа на ТЕЛК-овете. Народният представител д-р Валентина Найденова отговори на множеството въпроси в сферата на здравеопазването и образованието, в частта за професионалното образование. Депутатът Радослав Стойчев представи Визията в сферата на икономика и регионално развитие. Той подчерта желанието на левицата да се заложи на регионалния принцип при правенето на политики, като се отчитат регионалните специфики на всеки регион.

В срещата взе участие и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

По време на представянето на Визията в с. Бабово, община Сливо Поле хората поставиха въпроса за ревизия на прехода и бандитската приватизация. Бе направено и предложение да се търси начин да се привличат инвеститори, но не с идеята за използване на евтина работна ръка.

Народният представител от левицата Иван Ченчев подчерта, че БСП е последователна, което е видно от предизборната програма, Визията и внасянето на 45 законопроекта, които касаят ежедневието и жизнения стандарт на хората. „Ние ще сме и първите, които при реализирано управление, ще изпълнят всички свои поети ангажименти“, категоричен бе той. Депутатът Георги Андреев отговори на въпросите на присъстващите в сферата на сигурността. „Трябва да върнем доверието на гражданите към институциите и към МВР. В момента то не работи за защита на живота и собствеността на хората, а защитава корпоративни интереси“, заяви той.

Като основен проблем, по време на срещата с представители на левицата, гражданите на община Две могили посочиха лошото състояние на общинската и републиканската пътна мрежа в страната. По думите им зимното поддържане на пътищата е лошо, както и маркировката по тях. Те изразиха недоволство и от пътя Русе-Бяла, който според тях е един от най-опасните в страната. Присъстващите припомниха обещанията на управляващите той да бъде рехабилитиран и отводнен, но ремонтът не готов, а дори и след него, той отново няма да може да поеме трафика. Народният представител от левицата Манол Генов представи „Визия за България в частта й за здравеопазване, енергетика и земеделие. Депутатът Лало Кирилов представи идеите на БСП в сферата на икономиката, данъчната и социалната политика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.