• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола

Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола

/КРОСС/ Военнослужещи от Единния център за начална подготовка - гр. Плевен и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, участваха вчера, 18.02., във възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, която се проведе в град Ловеч пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша". Да се преклонят пред живота и делото на Апостола се събраха родолюбиви ловчанци, много гости и граждани от цялата страна. На ритуала присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на гр. Ловеч Корнилия Маринова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, представители на местната власт.

„Днес, както всяка година, цялата българска земя свежда глава пред делото и подвига на Дякона, който пръв ни накара да повярваме, че можем да бъдем свободни и сами да избираме и творим съдбините си", заяви в словото си Цвета Караянчева и продължи, че „влиянието на един велик човек се извършва и осъществява само тогава, когато най-хубавото от неговите дела и мисли влезе като съставна част в настроението и мислите на идващите след него поколения. Левски е най-святото име в България и продължава да живее навсякъде по света, където има поне един българин".
Възпоменателният митинг завърши с тържествена проверка и поднасяне на венци и цветя от името на областната и общинската управа, държавни институции, средни и основни училищата в гр. Ловеч и неправителствени организации.
Вчера, 18 февруари, и на площад „Васил Левски" в гр. Карлово бе проведена възпоменателна церемония с участието на представителни формирования и Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада. Да се преклонят пред живота и делото на Левски на площада присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, народни представители, кметове на общини и населени места, родолюбиви карловци и граждани от цялата страна.

Ритуалът бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, а слово за Апостола произнесе заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, които след това поднесоха цветя на паметника на Васил Левски. С минута мълчание присъстващите се преклониха пред подвига и делото на Апостола, отдал сърце, воля и душа за свободата на нашата Родина, след което небето беше озарено от 3-минутни илюминации, приливащи в цветовете на българския трибагреник.

Отбелязването на 145-та годишнина от героичната гибел на Апостола ще продължи и днес - 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица" - гр. Карлово, където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида в памет на Дякона Левски. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски" ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя на паметника му от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски", където от 12.00 ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от смъртта на Гина Кунчева.
Мероприятията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, продължават и днес, 19 февруари, в различните гарнизони в страната.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Wolf

"Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола"... Много тънък въпрос ще задам, моля за рационален отговор, а не емоционални изказвания и заучени фрази прочетени от учебниците и чути от маргинал-патриотите... Кое е делото и още повече кой е подвига на Васил Кунчев? Моля за факти, а не емоции и литературни съчинения. Не е лошо човек да използва главата си и за нещо друго, освен да пази равновесие с нея.

19.02.2018 18:56:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.