• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Журналист: Банковата тайна няма да падне. Българските политици милионери се пазят като огън от това

Журналист: Банковата тайна няма да падне. Българските политици милионери се пазят като огън от това

/КРОСС/Данъчната служба в Швейцария започва да публикува в интернет имената на евентуални чуждестранни данъчни измамници, които държат парите си в местни банки. Тази информация съобщи швейцарският в. "Зонтагсцайтунг".

Властите в Берн решиха да свалят вековната банкова тайна заради множеството искове от страна на редица държави за предоставяне на данни на техни граждани, които са заподозрени, че укриват налози.

Никаква банкова тайна не е паднала в Швейцария. Това е абсолютно невярно, заяви Маргарита Михнева. Това е поредния медиен мит, категорични са Михнева и колегата й разследващ журналист Григор Лилов.

Михнева каза, че от властите в Швейцария няма такава официална информация. Тя е скептична и, че ще излезе списък със сънародниците ни, които имат сметки в швейцарски банки.

Никаква банкова тайна не пада в Швейцария, потвърди и Григор Лилов и обясни, че това се прави само в случай, в който срещу човек Х тече данъчно разследване и властите не могат да го открият.

По думите му българският политически елит упорито отказват какъвто и да е достъп на българската държава до задграничните сметки.

В студиото на ТВ7 журналистите заявиха, че знаят самоличността на българина със 150 млн. евро в швейцарска банка, но отказаха да назоват името му, тъй като това е противозаконно. За него Лилов разказа: Този българин е човек, който по времето на социализма е работил във външната търговска организация към Олимпийския комитет - "Инфоспорт", програмист по професия, емигрирал в САЩ, където работил в Банка на федералния резерв по времето на големия скандал там за пране на пари, след което човекът напуска Щатите и отива на един остров Науру в Тихия океан, където прави банка, която в рамките на 9 месеца влезе в списъка на американското списание "Банкер".

Сега човекът е в Швейцария и е много богат. Предполагам, че за става дума за неговите пари, каза Лилов.

Никой няма право да изнася информация за сметки в банки. Разкриването на банковата тайна е подсъдимо, каза Михнева. Тя посочи, че единственият човек, срещу когото се води разследване е Ерве Фалсиани, който открадна конфедициална информация от HSBC и я предостави срещу пари.

Три милиона евро беше цената на диска, уточни Лилов.

Лилов показа списък, според който 1 482 800 000 евро е капиталът на българските дружества в чужбина. 5 518 500 000 - това са български пари, които са вложени в покупка на ценни книги на различни държави. Любопитна, според него, е сумата на така наречените други пари - 9 053 300 000, от които 5 382 100 000 са депозити.

Има достатъчно пари навън и, повярвайте ми, част от тях са на българските политици и затова те се пазят като огън от това, заяви Григор Лилов. Според него българските политици са сред най-богатите милионери в България.

Това е официална информация на БНБ, Банката за международни разплащания в Базел, МВФ, ЕЦБ, тоест абсолютно достоверен, посочи Лилов.

Маргарита Михнева пък попита защо всички банкери, чиито банки фалираха, отидоха да живеят в Швейцария, като Христо александров, известен като Ицо Салфетката, Атанас Тилев, Цветан Василев и Весела Кюлева.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.