• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Русия иска да блокира LinkedIn

Русия иска да блокира LinkedIn

/КРОСС/ LinkedIn, най-голямата в света делова социална мрежа с над 400 милиона потребители по данни за 2015 г., може да стане първата жертва на руския закон за персоналните данни. Руският в. "Комерсант" съобщи, че Роскомнадзор е поискал да се ограничи достъпа до LinkedIn. По мнение на ведомството, LinkedIn не само не е пренесла сървърите си в Русия, но събира и предава информация за граждани, които не са нейни потребители, без тяхно съгласие. Московски съд още през август удовлетвори искането на Роскомнадзор. Съдебното решение обаче още не е влязло в сила, поради което сайтът още не е блокиран.

Междувременно LinkedIn продължава битката за своето съществуване за руската аудитория, която по професионални оценки е над 2.5 млнд души. Разглеждането на апелативната жалба в Московския градски съд е на 10 ноември. Според Роскомнадзор, дейността на LinkedIn Corporation (администратор домейна) по събиране, използване, съхранение и предаване на персонални данни на гражданите, включително чрез сайта www.linkedin.com, противоречи на руското законодателство, предаде Mediapool.

От ведомството твърдят, че причина за направената проверка са "многобройни публикации в средствата за масова информация за нееднократно изтичане на данни на потребители в социалната мрежа". През май в руския сайт "Хакер.ру" се появи информация, че в нерегулираната търговска зона TheRealDeal е била обявена продажба на информация за 176 млн. акаунта в LinkedIn и паролите за 117 млн. акаунта. Представители на социалната мрежа тогава съобщиха, че данните са били откраднати при хакерска атака още през 2012 г. и след това паролите на тези потребители са обновени. Юристи, цитирани от "Комерсант", отбелязват недостатъчната обосновка на съдебното решение. В него се твърди, че се обработват данни на трети лица, които не са потребители на социалната мрежа, но не е ясно за кого става дума и за каква именно информация. Юристите критикуват и позоваването на ведомството на нарушените права на личен живот. Отново не е ясно какво съдържат тези данни, а съдът не е установил по надлежен ред кръга от лицата, чиито права в случая защитава Роскомнадзор. Не са обосновани и нарушенията, на които се основава искането на службата. Представител на Роскомнадзор каза, че ведомството е проверило около 1.5 хиляди компании за това дали дейността им съответства на закона за локализация на персоналните данни на руските граждани на сървъри в Русия. Около 80% от проверените фирми са изпълнили закона. Бе съобщено, че към локализация са пристъпили Apple, Samsung, Lenovo, eBay, PayPal, Alibaba Group, Booking.com, Viber. Двете най-големи социални мрежи обаче - Facebook и Twitter - все още не бързат да прехвърлят сървърите си в Русия.

Ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров заяви през на Петербургския международен икономически форум: "Крупните западни социални мрежи, такива като Facebook и Twitter, през тази година няма да проверяваме, но рано или късно ще проверим."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.