• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и зимен достъп през Беклемето иска Ловеч

Магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и зимен достъп през Беклемето иска Ловеч

/КРОСС/ Изграждане на магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и алтернативно трасе за целогодишно преминаване през прохода Беклемето са част от идеите, залегнали в предложенията на общините и областната администрация за периода 2016-2020 г. Общо 77 проектни предложения ще внесе областта в целенасочената инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слаборазвити райони. Това стана ясно след проведеното в четвъртък заседание на областния Съвет за развитие, ръководено от областния управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева, пише вестник Народен глас.

Ето част от по-важните и интересните:

Предложението за проектиране и строителство за доизграждане на автомагистрала "Хемус" е внесено от община Летница и общини от област Ловеч и област Плевен. Сумата ще стане ясна след изработването на техническия проект. Отделно за автомагистрала "Хемус" в частта от Ябланица до Велико Търново областната администрация кандидатства за 890 млн. лв. за подобрен достъп по оста изток - запад.

Замисля се изграждане на алтернативно трасе за осигуряване на целогодишно преминаване през прохода Беклемето. Стойността му е 35 млн. лв. със срок до 2018 година по Оперативна програма "Региони в растеж". Това ще стане чрез изграждане и монтиране на съоръжения тип "Заслон" над пътя, които да спират снегонавяването и образуването на преспи върху пътното платно.

Ще има реконструкция на улична мрежа в Априлци на стойност 1 753 236 лв., както и ремонт на пътя от село Борима до гара Добродан в община Троян за 17 млн. лв.

Една стара идея от 80-те години на 20 век се възобновява - изграждането на язовир "Черни Осъм". Това е проект на областната администрация, като парите ще станат известни след изготвяне на техническия проект. Целта е подобряване водоснабдяването на Троян, Ловеч и Плевен, и прилежащите населени места.

Планира се преустройство и реконструкция на бившата казарма в Ловеч (12 млн. лв.), сградата на Младежки дом (3,5 млн. лв.), на дом "Преслав" и сградата на областна администрация. Рехабилитацията на зоопарка е за 20 млн. лв.

За преустройство и рехабилитация на Покрития мост са предвидени 1 000 000 лв. за периода 2016-2018 г. Иска се естетизиране на моста при запазване на възрожденския му облик, да се подобри с цел насърчаване на занаятчийската дейност, както и да се подобри енергийната ефективност на съоръжението през зимния период. Предвидено е преустройство на сградата на фондохранилището на художествената галерия в Ловеч.

На практика са постъпили предложения от общините Априлци, Летница, Луковит, Ловеч, Троян, Тетевен, Угърчин и Ябланица, от Областно пътно управление и Областна администрация.

След дискусия Областният съвет за развитие на област Ловеч одобри предложенията, като списъкът ще подлежи на актуализация.

В края на този месец започва процесът по стратегическо планиране на развитието на социалните услуги в област Ловеч за периода 2016-2020 г.

Със заповед на областния управител ще бъде сформиран Областен оперативен екип, който ще организира, координира и управлява процеса по разработване на документа. Подготвен е индикативният план за етапите на областното планиране 2016-2020, а всички общини трябва да определят представител на общината - общински координатор.

Предвижда се финализирането на общинските аналитични доклади и на областния доклад да приключи в края на август, а същинското стратегическо планиране да приключи в края на ноември т.г. Приемането на стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2016-2020 ще приключи в края на 2015 г., началото на 2016 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.