• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Пловдивски екип реставрира лъва на Шипка (СНИМКИ)

Пловдивски екип реставрира лъва на Шипка (СНИМКИ)

/КРОСС/ В събота беше отбелязана 85-тата годишнина от освещаванетао и откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка. По повод празника, статуята на лъва беше реставрирана и обновена. В продължение на два месеца там работи пловдивски екип на художника Жорж Трак.

Емил Ненов е специалист по метала, Марина Ненова е реставратор, като съгласува технологията и следи за изпълнението на проекта и Петър Стоилов, най-младият от екипа помага с много енергия и вдъхновение.

Идеята за построяването на паметника е на ветерани-опълченци през 1920.та година. Официалното откриване е на 26-ти август 1934-та година, като представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31, 5 метра. Над входа е монтиран огромен бронзов лъв с дължина 8 метра и височина 4 метра.

Бронзовата статуя на лъва се отваря за ремонт и почистване за първи път от 40 години насам. Заради сравнително доброто й състояние ремонтът й излезе наполовина по-евтино от предвиденото и в доста по-кратки срокове. Металната носеща конструкция във вътрешността на лъва беше почистена и обработена с химикали срещу корозията, така е работено и по отливките, от които е сглобен лъвът.

,Установи се, че на всяка част от която е сглобена Лъва, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответния елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов - директор на парк - музей Шипка - Бузлуджа.

Днес възстановеният лъв отново посреща достолепно дошлите да се поклонят на Шипка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.