• 10 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6811
  •  GBP / BGN 2.2375
  •  CHF / BGN 2.0905
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове

София /КРОСС/ Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите. Оказа се, че при повече обикаляне могат да се спестят до 30 на сто Сравнихме цените на 3 кг агнешки бут, 30 яйца, 1 кг козунак, 3 марули, по 2 връзки репички и пресен лук и по 1 кг домати и краставици.


Продуктите тази година са със 7-8% по-евтини от миналата, заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев. Например цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска, а на плешката - с 8,6 на сто. Средно месото е около 12-13 лв./кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г.
На пазара се намира и по-евтино замразено агнешко, но то е внос от Нова Зеландия и Австралия. "Такова месо няма да е прясно и няма да има такъв вкус като българското", коментира Стойчев.
За по-евтино комбинативни граждани се кооперират и обикалят селата, за да си вземат живи агнета направо от кошарите. Обикновено две семейства си делят по половин агне. Така са сигурни, че месото е прясно и българско. Стопаните се споразумяват на около 6-7 лв. живо тегло. Някои дори са склонни да заколят и одерат животното. Пенсионери обаче масово минават с набор за дроб сарма вместо бут или плешка за празника. Замразен в магазините, той е между 4 и 5 лв. за килограм.
Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов пък твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него нормалната цена била 10-11 лв., защото килограм живо тегло се изкупувал по 5 лв.
При другия традиционен продукт за Великден - яйцата, пък цената е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 ст. за бройка и не се очаквали ексцесии по празниците. В големите вериги дори има кора от 30 яйца на промоция, която струва 4,79 лв., или по 16 стотинки бройката.
3-4 лв. излиза пък зелената салата за Великден. Марулите са по 50-60 ст., репичките 50-70 ст., а връзката пресен лук - 30-50 ст.
Българските домати поскъпнаха точно седмица преди празника. На едро цената им скочи с 8 на сто до 2,60 лв./кг, а по пазарите са 3-3,50 лв. С около 50 ст. по-евтини са гръцките домати. Краставиците пък са по 1,50-2 лв./кг. Килограм класически козунак излиза над 5 лв. Най-често се продават 400 грама - цените варират от 1,40 до 3 лв.
Българските яйца се превърнаха в хит сред жителите на Северна Гърция преди Великден. Жителите на района около Комотини все по-често пресичат ГКПП "Маказа-Нифея", за да напазаруват евтини български стоки.
Българските яйца са 2 пъти по-евтини от предлаганите в Гърция. При южните ни съседи бройката на яйцата, снесени от свободни кокошки, струва 0,30 евро, а другите са 0,20-0,22 евро. Между 20 и 24 стотинки се купуват яйцата в кърджалийските магазини.
Тази пролет обаче гърците не проявяват традиционния интерес към българските агнета, защото цената на традиционното за Великден месо в Кърджали и Комотини се изравни - килограмът и в двата града излиза около 6 евро.
Не оставяйте пазаруването за последния момент, съветват препатили. Всяка година цените са най-високи в събота. Тогава и изборът на продукти е по-малък, защото хубавото месо отдавна е купено. Яйцата годни до 28 дни след снасянето.
Срокът на годност на яйцата не може да бъде повече от 28 дни след снасянето, обясниха от агенцията по безопасност на храните. Той е записан на етикета, който е задължително да има на опаковките. Върху всяко яйце не може да има срок на годност, защото според еврорегламентите на черупката трябва да има само маркировка с 6 цифри и 2 букви, казаха от агенцията. Първата показвала начина на отглеждане на кокошките. 0 е за биояйцата, 1 - от свободни кокошки отглеждани на открито, 2 - за подово отглеждане, и 3 - за клетъчно.
Буквите пък показват страната на произход - BG за България. Следващите цифри са кодът на областта, в която се намира птицефермата, а последните три - номер на производителя. Съветите на експертите са, когато купувате месо, да гледате дали има задължителната здравна маркировка, която е с овална форма с буквите ЕО и ветеринарния регистрационен номер на предприятието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.