• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестантски

У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестантски

/КРОСС/ Първият казва на потребителя какво да прави, вторият предвижда свободна интепретация на текстовете

През 1994 г. Умберто Еко пише в седмичната си рубрика в списание Espresso: „Никога не се е разсъждавало достатъчно около новата борба на религии, която променя тайно съвременния свят. Факт е, че светът вече се дели на потребители на компютри Macintosh и на потребители на компютри, съвместими с оперативната система MS-DOS. Мое дълбоко убеждение е, че Macintosh е католически, а DOS - протестантски. Даже напротив, Macintosh е католически контрареформистки и съдържа доста от ratio studiorum на йезуитите (от латински - учебен план. Документът, който официално установява правилата за формирането на йезуитите през 1599 г. - б.р.)
Той е весел, приятелски, примирителен, казва на потребителя стъпка по стъпка какво трябва да прави, за да достигне - ако не небесното царство - до момента на крайното принтиране на документа. Той е вероучителен. Същността на разкриването става посредством разбираеми формули и разкошни икони. Всички имат право на спасение.
DOS е протестантски, даже калвинистки. Предвижда свободна интерпретация на текстовете, изисква лични и изстрадани решения, налага тънка херменевтика, взема предвид като даденост, че спасението не е за всички. За да накараш системата да функционира, се изискват лични действия за интерпретация на програмата - далече от бароковото общество на ликуващите, потребителят е затворен в самотата на вътрешната си ярост.
Някои ще ми отговорят, че с преминаването към Windows вселената на DOS се е доближилa до контрареформистката толерантност на Macintosh. Да, вярно е, но Windows е нещо подобно на схизма от англикански тип, големи церемонии в катедралите, но и възможности за внезапни връщания към DOS, за да се променят голям брой неща на базата на странни решения: в крайна сметка духовници могат да стават и жени, и гей. Естествено, католицизмът и протестантството на двете системи нямат нищо общо с културните и религиозните позиции на потребителите. Човек обаче може да се запита дали в далечен период от време използването на една вместо на друга система не води и до дълбоки вътрешни промени."
През 1999 г. Еко допълва есето си: „Междувременно нещата се промениха. Разните releases превърнаха Windows 95 и 98 в определено католическо-консервативен заедно с Mac. Факелът на протестантството премина в ръцете на Linux. Но опозицията остава в сила".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.