• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лекари от „Майчин дом“ ще обменят опит със свои колеги от Румъния

Лекари от „Майчин дом“  ще обменят опит със свои колеги от Румъния

/КРОСС/ Медицински специалисти от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом" в София ще обменят опит и експертиза със свои колеги от Румъния. Това стана ясно след среща на изпълнителния директор на болницата професор Иван Костов с румънския министър на здравеопазването г-жа Сорина Пинтея, която е на работно посещение в България по покана на здравния министър Кирил Ананиев.
По време на срещата двамата обсъдиха важни въпроси от дневния ред на болничния и здравния мениджмънт в двете държави, като поставиха акцент върху качеството на медицинското образование и условията за работа като фактор за задържането на висококвалифицирани кадри в здравната система. Бе обсъдена възможността български лекари да обменят опит и добри практики със свои колеги от румънската столица, за което през следващите месеци се очаква и официална покана от румънската страна. Акцент в разговора бе поставен още върху честотата на извършваните раждания чрез цезарово сечение и дебата по този въпрос в двете държави. Статистиката сочи, че въпреки високата честота на този метод за раждане у нас, в България той се прилага по-рядко, отколкото в Румъния. У нас почти всяко второ раждане е естествено, докато 70% от бебетата в северната ни съседка се израждат чрез цезарово сечение.
В рамките на своето посещение румънският здравен министър Сорина Пинтея се запозна с начина на управление и дейността на „Майчин дом". Болницата е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, където се извършват около 4000 раждания годишно. През лятото там бе открита и първата лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода, което превръща „Майчин дом" в единствената АГ болница в България с комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.