• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Румен Радев: Икономическите връзки между България и Македония ще се задълбочават

Румен Радев: Икономическите връзки между България и Македония ще се задълбочават

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изрази увереност, че търговско-икономическите връзки между България и Македония ще продължат да се задълбочават, предава БНР. През втория ден на посещението си в Скопие, държавният глава и македонският му колега Георге Иванов разговаряха с представители на стопанските камари на двете държави.

Бизнесмени поискаха от Румен Радев и Георге Иванов да съдействат пред изпълнителната власт за разработването на повече проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата. И двамата президенти бяха единодушни, че икономическите отношения в последно време бележат ръст, но все още има области, в които може и трябва да се работи за постигане на икономически растеж.

Стокообменът между България и Македония е нараснал и в последно време е около 600 милиона евро годишно, съобщи председателят на македонската стопанска Бранко Азески. Той обаче подчерта, че стокообменът може и трябва значително да се увеличи.

По време на срещата с бизнеса българският държавен глава декларира готовността на страната ни да окаже съдействие на Македония при разработването на различни проекти и заяви, че България може да бъде полезна и с опита си като член на Европейския съюз. Радев и Иванов бяха единодушни, че свързаността и инфраструктурните проекти между България и Македония трябва да се развиват. Българският президент отбеляза, че за развитието на бизнес отношенията е много важно да има ясна визия и сигурност.

„Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО. Защото чуждестранните инвестиции винаги могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, но истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, да строи, да създава производство, промишленост, той живо се интересува от сигурността и затова първото условие е членството в НАТО. Просто е задължително, за да има инвестиции с дългосрочен характер в Република Македония. Второто важно условие, това за мен е добросъседството", коментира Румен Радев.

От своя страна Георге Иванов посочи, че Македония се стреми и към развитие на дигиталните и цифрови технологии.

„Надяваме се българският комисар, отговарящ за дигиталните технологии в Европа, да помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна дигитализация на обществото, и на бизнеса", каза Иванов.


Свързаността на Балканите бе един от приоритетите и е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на това се гледа като на тема със специален фокус, обясни още президентът Румен Радев.

„Очакваме съвместната работа да доведе до засилване на свързаността между България и Македония в сферата на енергетиката, транспорта и разработването на инфраструктурни проекти", допълни българският президент.

В рамките на посещението на президента Румен Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и "Инвест"- Македония.

Също така се очаква и доразвиване и укрепване на икономическите и търговските отношения между двете страни. Статистиката сочи, че стокообменът между България и Македония в последните месеци бележи ръст. За 2017-та той е 10,8 на сто. Най-висок е бил през 2011-та година. Очакванията и на политиците, и на бизнеса са тези стойности да се повишат, особено след влизането в сила на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

След срещата с бизнеса, президентът Румен Радев срещна и с председателя на парламента на Република Македония Талат Джафери.

Президентът Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция - Християн Мицкоски и Али Ахмети. Вчера той имаше и лична среща с Георге Иванов, както и с премиера на Македония Зоран Заев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.