• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Заев: Вече сме приятели с всички съседни държави, България ни е съюзник

Заев: Вече сме приятели с всички съседни държави, България ни е съюзник

/КРОСС/ "Всички вече сме приятели, включително българи и македонци. Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония". Това обяви премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за БиТиВи от македонския град Струмица. По думите му, исторически личности като Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история.

"Тези неща не трябва да разделят. Кавгите носят само бедност", подчерта Заев.

Той натърти, че Македония и България са искрени приятели, дори съюзници.

Заев дори увери, че нямало да има абсолютно никакъв проблем, че има българи на всички нива в партията му (Социалдемократическия съюз на Македония), на всички нива в държавната администрация на Македония.

Заев се похвали, че много нещаса се променили, откакто той е станал министър-председател на Македония. Най-важната промяна, по думите му, е свободата и зачитането на правата на човека.

"Македония вече е приятел с всичките си съседи, колко бързо могат да се променят нещата. С Албания и Косово имаме отлични отношения. С България сме съюзници. С Гърция сме големи приятели", коментира премиерът на Македония.

Той увери, че при следващото преброяване на населението в Македония ще има и графа "българин".

Заев подчерта, че хората от двете страни на границата между България и Македония са близки, имат общ бизнес.

На въпрос защо ВМРО-ДПМНЕ атакуват яростно договора за добросъседство между България и Македония, Заев коментира, че лидерът на бившата управляваща партия Никола Груевски не знаел какво иска, тъй като договорът е бил подготвен при управлението на ВМРО-ДПМНЕ, а той само е сложил подписа си.

„Светът има обща история, не само Македония и България. Надяваме се да ратифицираме догорора до края на годината", посочи той.

Запитан за обвиненията, че е предал интересите на Македония, Заев отговори, че македонците не са изгубили нищо от договора за добросъседство, такива договори сключвали много държави.

Запитан изкуствено ли е създаден македонския народ, Заев отговори, че всеки народ има правото да се самоопределя. На въпрос в Македония историята пренаписвана ли е, преиначавана ли е, той отговори, че това бил вечен въпрос, като подметна, че цар Самуил не се е наричал нито българин, нито македонец, а се е наричал "син на Господ".

По отношение на временното администриране на македонските земи от правителството на България в периода между 1941 и 1944 г., което в учебниците по история на Македония се определя като "фашистка окупация", Заев се измъкна дипломатично, като отбеляза, че от тамошните учебници е било изтрито, че дадена македонска личност е била убита от "български фашистки куршум", като вече пишело само "фашистки куршум".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.