• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Русия ще съди авторите на доклада за допинга

 Русия ще съди авторите на доклада за допинга

/КРОСС/ Руският спортен министър Виталий Мутко обяви, че докладът на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), с председател канадския юрист проф. Ричард Макларън, е бил фалшифициран и добави, че Русия ще подаде съдебен иск срещу тези, които говорят за държавно финансирана схема за допингиране.
Т.нар. доклад "Макларън" обвини руската държава именно в това - в подкрепяна от правителството схема за допингиране на спортисти и прикриване на положителни проби. Според доклада, спортното министерство "е направлявало, контролирало и ръководело уникален метод за манипулиране на проби на игрите в Сочи, включващ подмяна на шишенца, пренасянето им до място, където те е можело да бъдат отворени, след което са били запечатвани отново с подменени уринни проби". Споменати са 30 спорта, които са били въвлечени в подмяната на проби, за да бъдат избегнати позитивни тестове. Сред тях са, освен често свързваните с допинг лека атлетика, щанги и плуване, и такива, като ветроходство, таекуондо, тенис на маса, както и параолимпийските дисциплини.
Мутко за първи път излиза с тезата, че докладът на комисията "Макларън" е фашифициран, макар той да доведе до забрана за участие на игрите в Рио на над 100 руски спортисти и на всички параолмпийци.
"Имаме изготвено заключение за този доклад и ще изпратим мнението си в WADA и МОК - заяви Мутко пред "Мач тв". - Нашите заключения са, че той е фалшифициран. Неговите правни заключения не издържат на критиките. Ще заведем селективни дела до граждански съдилища. Тези, които са писали (доклада), ще бъдат разследвани за криминално престъпление".
Мутко обвинява още комисията "Макларън" в отказ да предостави на МОК доказателства за нарушение на антидопинговите правила в Русия и твърди, че две страници от доклада са изчезнали.
"Искахме за получим този доклад и не беше лесно това да стане, но все пак го получихме и преведохме - казва Мутко пред агенция ТАСС. - Но от версията, която получихме, липсват две страници, така че сме видели някаква актуализирана версия. Трябва да кажа също така, че не са ни дали и списъка на лицата, замесени във фалшифициране на допингтестове, както се споменава в доклада. Проф. Макларън също така отказа да предостави на МОК всякаква информация и детайлни доказателства за нарушения на антидопинговите правила в руския спорт."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Русия е територия, където се отглеждат квалифицирани измамници и няма място сред демократичните държави !

29.08.2016 22:28:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.