• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Манолова призова за по-голямо внимание към правата на децата

Манолова призова за по-голямо внимание към правата на децата

/КРОСС/ Правата на децата да станат по-видими за обществото, призова по време на открит урок днес в Перник омбудсманът Мая Манолова. Тя разказа, че в годината на постъпването й в институцията имало само две жалби от деца След като я популяризирахме, вече жалбите растат лавинообразно, сподели омбудсманът. Според Манолова правата на децата се нарушават - и в системата на образованието, и на здравеопазването, и в семейството.

Децата все повече осъзнават своите права и са готови да ги защитават, твърди Манолова. По думите й, ако те са активни и будни сега, утре ще станат активни и будни възрастни, които няма да се примиряват с несправедливостите в обществото.

Омбудсманът обсъди с четвъртокласниците от Осмо ОУ "Кракра Пернишки" проблемите за тежките раници, за учебните програми и натовареността в училище. В хода на дебата възникна идея за въвеждане на електронно обучение, като учебниците остават вкъщи.

В пернишкото училище е направен експеримент раниците да остават в класната стая и у дома учениците да не учат. Оказало се, че само две деца се подготвяли отлично в училище.

В МОН, в обществото трябва да започне разговор какво очакваме от образованието, с какви базови знания ще излизат децата, каза Манолова. Според нея е необходимо да се промени методиката на обучение, а не да бъде една и съща от 20 години насам. Тя апелира за всеки проблем, отнасящ се до децата, да бъде търсено мнението им.

Мая Манолова присъства днес на открит урок в Перник по покана на Емилияна Станкова, която е сред първите деца - посланици на институцията. Момичето е на 15 г. и е с тежко гръбначно заболяване. Омбудсманът има детски посланици и в Силистра, Сливен, Ямбол, в няколко столични училища.

Догодина Манолова възнамерява да продължи откритите уроци пред учениците, на които обяснява какви са правомощията на омбудсмана и как защитава правата на децата. Ще продължа каузата ни за закриване на детските интернати, за промени в Семейния кодекс, които да въведат института на споделеното родителство, заяви Манолова. По думите й специален фокус през следващата година ще бъдат т.нар. самотни деца, които живеят в България с баба и дядо, докато родителите изкарват пари в чужбина, семействата на деца с увреждания и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.