• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателите на главния прокурор

Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателите на главния прокурор

/КРОСС/Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателските организации на главния прокурор Сотир Цацаров.

Сигналите са за американските централи, злоупотребите с ВЕИ-тата и за решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Под тях стоят подписите на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Божидар Данев, изп.председател на Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

В този за американските централи работодателите настояват главният прокурор „предвид изложените данни за евентуални нарушения на американското законодателство във връзка с избора на американските дружества AES и ENTERGY за инвеститори съответно на енергийните проекти ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3" да сезира компетентните американски власти, които да разследват случая в тяхната компетентност по реда на Законa за чуждестранните корупционни практики.

Бизнесът настоява главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка по случая с проектите ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3".

"Доколкото ни е известно, до настоящия момент нито едно лице не е понесло отговорност за увреждането на интересите на Република България при договарянето, реализацията и експлоатацията на проектите ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3". Поради това и предвид големия обществен отзвук, представяме на Вашето внимание настоящия сигнал", се казва в документа, цитиран от "Епицентър.бг".

В сигнала работодателите излагат хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с електрическа енергия, които водят до задължително изкупуване на електрическа енергия в нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.