• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Приложение намалява разходите за път на 50 000 българи

Приложение намалява разходите за път на 50 000 българи

/КРОСС/ 50 000 българи, подобно на милиони европейци, започват да делят разходите си за транспорт от вкъщи до работата. Досега у нас това ставаше основно чрез социалната мрежа, но вече уговорките може да се правят за секунди и по телефона чрез специално мобилно приложение. Нарича се Aha! Car и вече е достъпно за смартфони с операционна система „Андроид", а за останалите ще може да се сваля от началото на ноември.

Само с едно кликване на дисплея се явяват оферти за различни маршрути в столицата и страната, като собственикът на автомобила посочва колко души може да вземе, на каква цена и в кои дни от седмицата. Посочват се и условията. Някои предупреждават, че в колата не се пуши, не се яде и пие, а други са по-либерални - разрешават багаж, даже и превоз на домашни любимци, пише в."Преса".

Сред най-популярните маршрути в столицата са „Борово" - „Слатина", Горна баня - Бизнес парк и Бъкстон - „Младост 1". Ако пътувате от „Овча купел" до Бистрица, която е на 17 км, ще платите 1 лев. Ако пътуваш сам с автомобил, който харчи 8 л на 100 км, ще излезе 3,40 лв. в едната посока. При съвместно пътуване се спестяват и въглеродни емисии.

Има и междуградски маршрути - споделеното пътуване от Пловдив до Стара Загора например струва 5 лв.

До момента в www.ahacar. com са регистрирани потребители от 19 български града, като 44,85% от тях са жени, а 54,15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас.

Споделеното пътуване се подкрепя от екоминистерството в рамките на европейската кампания „Do the right mix - Придвижвай се разумно". Целта е да се намали трафикът в градовете и така да се ограничи отделянето на въглеродни емисии, коментира зам.- министърът на околната среда и водите Владимир Дончев. Пред „Преса" от Националната агенция за приходите заявиха, че ако шофьорите системно получават доходи от споделен транспорт с цел печалба, трябва да ги декларират.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.