• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Протест на велосипедисти в знак на подкрепа и повече солидарност

Протест на велосипедисти в знак на подкрепа и повече солидарност

/КРОСС/На 28 февруари от 19.00 ч. велосипедисти се събират на площада при НДК в София на протест и отдаване на почит на Мартин Гачев, 41-годишен български колоездач, който при трагичен инцидент на 24 февруари на главен път I-8 близо до гр. Божурище е блъснат от товарен камион и загива на място. Гачев, който беше част от Колоездачен Клуб "Булвело", беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и записа редица успехи, от които 1-во място в мастър възрастовата категория на последното издание на Шосейни колоездачни серии INCH Sport, също така шампион на Държавно първенство по колоездене.
Приятелите му от Колоездачен Клуб "Велосити", организират протест, с който да отправят искания за:

  • Отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата
  • Правителството да вземе всички възможни мерки за опазването на живота и здравето на гражданите, които представлява
  • Отнасяне с цялата строгост на закона от страна на отговорните органи по случая
  • Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на Мартин Гачев
  • Най-тежката възможна присъда от страна на съда
  • По-голяма осведоменост, обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия

Колеги и приятели на Мартин споделят в социалните мрежи:"Напусна ни един прекрасен човек.По недостоен начин.Един от най-вдъхновяващите хора в България, уникален колоездач, шампион и човек за пример.Мартин Гачев ще липсва на всички ни. И само ние ще изгубим от неговата липса. Защото той е личност, която имаше много знания и опит, които раздаваше на всеки, за да му помогне.Скърбим и в негова памет искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор. "
Смъртта на Мартин Гачев за съжаление не е единственият трагичен инцидент по българските пътища. През 2015 България има най-високият брой жертви по пътищата на милион от населението в цяла Европа, като от тях 198 са пешеходци и 29 - велосипедиста. Това е изключително тревожна статистика, имайки предвид малкият брой велосипедисти в България. Не малка група от хора заявяват, че имат желание да карат велосипеди, но считат, че пътищата са прекалено опасни.
На всеки смъртен случай по европейските пътища се падат 4 случая с трайни физически увреждания, 8 със сериозни увреждания и 50 - леки увреждания. 8% е дялът  загинали велосипедисти при ПТП в Европа и броят им се увеличава. Членове на КК "Велосити" също са били замесени в леки или тежки пътни инциденти и загубата на техния близък приятел и колега ги мотивира да направят всичко възможно, за да няма повече жертви по пътищата. Колоездачите призовават за подкрепа всички загрижени колоездачи, велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите.
Протестиращите колоездачи подготвят демонстрация на това как всеки може да стане жертва на нехайството на шофьори, институции и властимащи. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.