• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив

Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив

/КРОСС/ Антични зидове и глинени съдове се появиха при мащабния ремонт на ул. „Отец Паисий" в Пловдив, съобщава БНТ. Археологическите находки се намират на самата улица до градинката зад Джумая джамия.

Екипът от археологическия музей в града извършва спасителни разкопки на мястото на древните руини. Обектът се разчиства и заснема от специалистите под ръководството на археолога Мая Мартинова. Засега е ясно че е открита сграда от късната античност вътре в укрепения град.

„Разкрихме едно помещение от тази сграда, което е фундирано направо върху скалата. Запазени са градежите..., много добре запазен прагов блок за вход към това помещение с дупките за залостване на вратата", коментира Мая Мартинова - археолог от РАМ-Пловдив.

Тъй като тази част от античния град е била използвана и през следващите векове са открити и артефакти от османския период на Пловдив. Голям брой бронзови монети, които тепърва ще бъдат изследвани. След приключване на разкопките древните зидове ще останат на мястото, на което са открити.

„Тенденцията е максимално археологическите структури да остават на място, да бъдат засипвани, така че да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Само там, където е необходимо се извършва демонтаж", допълва Мартинова.

Очаква се експертна комисия от Министерството на културата да издаде протокол и да приеме обекта, след което ще могат да продължат ремонтните дейности по улица „Отец Паисий".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.