• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Туризъм и ароматерапия

Туризъм и ароматерапия

/КРОСС/ Ако сте пропуснали да гостувате на Празника на розата в Казанлък, част от който са ритуалите по розобер и розоварене в Розовата долина, не е късно и сега да посетите района и да се запознаете с традициите, които ни отреждат челно място в производството на розово масло. 

Това може да направите както в новооткрития Музей на розата в Казанлък, така и в етнографски комплекс "Дамасцена", който се намира в Скобелево, община Павел Баня. Комплексът разполага с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло.

В комплекса има старинна дестилерия, наречена "гюлапана" която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса ще могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция.

В близост до старата дестилерия, гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене повреме на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно-парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения с по-голяма вместимост и с автоматизирани процеси на работа.

Тук, заедно с производството на розово масло се произвежда и розова вода, което се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят.

В ресторанта-градина може да се хапнат традиционния ястия и да се опита гюлова ракия, сред огромно разнообразие от рози.

Традициите пази и розоварна "Еньо Бончев". Тя е единствената в България, в която част от произвежданото масло се прави по най-старата известна в България технология. Това е и първата реституирана розоварна в страната. В нея освен розово се произвежда и лавандулово масло.

През 1909г Еньо Бончев, прадядо на сегашния собственик, построява една от първите розоварни в България. Розовото масло от село Търничени, където се намира розоварната, се счита за най-качественото у нас. Преди Втората световна война то се е доставяло директно в парфюмериите на "Шанел" и британската "Ярдли".

Днес наследниците на Еньо Бончев притежават 100 ха. собствени розови и лавандулови насаждения, отглеждани по биологичен начин, и официално сертифицирана дестилерия за производство на органично розово и лавандулово масло и розова вода. Към старата розоварна на Еньо Бончев, построена още в началото на миналия век, са добавени нови четири казана.

Тук се намира единствената в Розовата долина действаща стара розоварна, където автентично може да се наблюдава процеса на розоварене, включително и производството на розово масло и розова вода. В непосредствена близост до розоварната има също действащи стара петмезчийница, ракиджийница и валявица.

Обиколката из розоварните може да съчетаете и с посещение на могилите и гробниците в Долината на розите и на тракийските царе. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.