• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Изследователи са намерили начин да направят свръхлек материал 10 пъти по-як от стомана

Изследователи са намерили начин да направят свръхлек материал 10 пъти по-як от стомана

/КРОСС/ Изследователи от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да направят един от най-здравите материали в света още по-як. Графенът, двуизмерна форма на въглерода, който се отличава с уникална структура на „пчелна пита", може да бъде много по-издръжлив чрез компресиране и отливане във вид на „3D гъба". Ултралекият материал има плътност само пет процента, но би могъл да е 10 пъти по-як от стомана.

Дуизлерният лист графен има дебелина от едва един атом, но е известен като един от най-здравите материали в света, с удивителна якост. Използвайки комбинация от топлина и налягане, екип учени от MIT под ръководството на Маркус Бюлер - ръководител на катедрата по гражданско и екологично инженерство в MIT - са успели да създадат още по-здрав вариант, който наподобява формата на някои корали и микроскопични същества, наречен „диатомеи", които имат огромна повърхностна площ, но са леки поради своята пореста структура. По аналогичен начин 3D формата на графена е показала, че е още по-яка от своята двуизмерна форма.

„След като създадохме тези 3D структури, искахме да видим какъв е пределът им - кой е най-якият материал, който сме в състояние да произведем", казва Джао Цин, изследовател от екипа и един от съавторите на публикацията за материала. „Една от нашите проби, чиято плътност е около 5% от плътността на стоманата, показа 10 пъти по-голяма якост".

Потенциалните приложения на графена са почти безкрайни. Супер-як, лек материал би бил добре дошъл за използване в суперкондензатори за супербързо зареждане, които да създадат батерии, използваеми на практика вечно; той може да подобри енергийната ефективност на процесите по обезсоляване на вода, дори може да помогне на слънчевите панели да преобразуват повече слънчева светлина в използваема електрическа енергия.

Резултатите от проучването бяха публикувани тази седмица в списание Science Advances.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.