• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ББР ще помага на държавата за големи проекти

ББР ще помага на държавата за големи проекти

/КРОСС/ Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн. лв., защото такива са европейските правила и защото така ще може по-ефективно да помага на държавата за реализирането на големи инвестиционни проекти. Това заяви в студиото на „Лице в лице" нейният директор Стоян Мавродиев.

Той отхвърли твърденията, че създадената с цел подпомагане на малкия и среден бизнес финансова институция се е превърнала в „личен трезор" на политически и бизнес кръгове по модела на КТБ. „Банката стои добре, постигни едни от най-добрите резултати на стрес тестовете на БНБ и Европейския банков орган. Тя има може би най-високата капиталова адекватност и най-високия кредитен рейтинг в България", посочи Мавродиев.

По думите му проблемните кредити са под 7% при средно 11% на нашия пазар, като по отношение на некоректните платци се действа по същия начин, по който и в останалите търговски банки у нас.

И, все пак, защо ББР ще дава големи кредити? „Банката за развитие има специална роля - не толкова да бъде конкурент на останалите търговски банки, колкото да финансира проект със стратегическо значение - нещо, което другите банки не правят", отговори Мавродиев и допълни, че банката прилага европейския стандарт до 25% от капитала да бъдат отпускани на една експозиция.

„150 млн. не може да вземе малкият и среден бизнес, но може да вземе българското правителство с един сериозен инвестиционен проект. Банката за развитие на Китай е финансирала цели градове", посочи той и допълни, че няма законово ограничение какви начинания може да бъдат кредитирани.

По отношение на малките фирми Стоян Мавродиев все пак отбеляза, че и това е част от мисията на ББР и затова се създава фонд за дялово инвестиране за стартиращи компании, които иначе не биха могли да получат финансиране. Той беше категоричен, че таван за кредитите от 1 млн. прави банката безсмислена.

По повод многомилионния кредит на Георги Гергов от БСП, Мавродиев посочи, че задължението е редовно обслужвано, но с промяна в устава е въведено понятието „политически свързани лица", които няма да получават пари от трезора.

„Ние не сме банка-болница и не е наша цел да рефинансираме кредити, които са проблемни в други банки", заяви той във връзка с информациите, че ББР е имала роля около краха на КТБ и изчезването на заложени в нея активи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правителството и НС трябва да вземат решение тази банка да рефинансира просрочените бързи кредити на закъсалите граждани. Това са около 60% от хората в България. И като ще се говори, че това е Банка за развитие, то това трябва да е основното им финансиране поради факта, че на тези хора вече парите които изкарват от труда си не им принадлежат, те не могат да купуват стоки и услуги в България и да има растеж и развитие. Всичките средства които изкарват отиват за кредитните институции за бързи кредити и ЧСИ. Ето това ще допринесе най-много за развитието, това ще е най-подходящото финансиране. Защото след известно време ще е много късно и за това. Хората изнемогват, самоубиват се , убиват се, психясват , разделят се, не могат да си гледат децата и още много други ужасни неща. Е, казват това е проблем на самия човек, не на държавата, а какво е държавата, от какво се състои, нали точно хората правят тази държава. Когато хората са стабилни и платежноспособни, тогава държавата се развива и е стабилна. Ето защо в управлението трябва да се назначават знаещи и мислещи хора и не макроикономисти само, а и микроикономисти анализатори които да посочват начините за спасението. защото държавата ни е застрашена. Щом 60% от населението на България е застрашено, то и държавата не е стабилна.

14.12.2017 08:38:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.