• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Пешева: Най-добре е обществените медии да се финансират с процент от БВП

Проф. Пешева: Най-добре е обществените медии да се финансират с процент от БВП

/КРОСС/ Национална научно-практическа конференция на тема „Медиите в България: 30 години по-късно“ се провежда днес в София. Организатор на форума е департамент „Право“ на Нов български университет. Сред темите на конференцията е финансирането на обществените медии.

Идеята на организаторите на форума е на едно място да се срещнат мненията на представителите на научната мисъл, практиците от медиите, неправителствения сектор, държавните институции и други по въпроса за предимствата и недостатъците в развитието на медийния сектор в България в годините на прехода.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ проф. Маргарита Пешева поясни темата на презентацията, с която тя се представя на конференцията - “Обществените медии, а сега накъде?“:

“А сега накъде – се отнася най-вече до наложителната промяна на финансирането на обществените медии – БНР и БНТ. Тъй като моделът на таксите на база електромер, заложен в медийния закон, така и не успя да бъде въведен през последните 20 години. От тази гледна точка се водят вече доста сериозни публични дискусии – дали да се върви към търсене на модел за въвеждане на такси, примерно на база домакинство, както съществува в голяма част от обществените телевизии в Европа, или да се търси друг модел, свързан с държавна субсидия. Тъй като все повече обществени телевизии в Европа започват да се отказват от таксите за сметка на държавната субсидия. Моята лична препоръка е да се премине към финансиране с процент от БВП на страната, който да е изрично записан в Закона за радиото и телевизията на страната и да се въведе всяка година в държавния бюджет“.

Вторият проблемен възел

“Това е дали те (обществените медии - б.р.) да продължат да излъчват реклама, или пък цялата реклама да бъде пренасочена към търговския медиен сектор. Така както направиха Франция и Испания, които вече не излъчват реклама, но за сметка на това имат крос субсидиране и въобще такава е практиката в Европа. Някои обществени телевизии взимат и процент от годишните приходи на телекомуникационните оператори“, каза още проф. Пешева.

Защо процент от БВП

“Защото въвеждането на финансиране чрез такси среща редица трудности в общоевропейската практика на обществените телевизии. Има трудности, свързани с практическото им въвеждане, както и такива, свързани със събираемостта на таксите. Като правило тази събираемост е сравнително ниска. Тя е най-ниска в икономически по-бедните страни и е най-висока в икономически силните страни. Има трудности, свързани с определянето на таксите за юридическите лица и за домакинствата. Има и такива, свързани с прилагането на конкретна методика…“.

В програмата на форума е включено и експозе на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, посветено на бюджетното финансиране на обществената телевизия. Ще бъдат дискутирани теми като медии, избори, проблеми на медийната регулация, медийната грамотност и други.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.