• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Всеки трети студент по медицина иска специализация в чужбина

Всеки трети студент по медицина иска специализация в чужбина

/КРОСС/ Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова, цитирана от в."Монитор".

Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с
медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им.

Младите лекари, които остават у нас, масово избират напоследък да специализират акушерство и гинекология, ендокринология и гастроентерология, показват още данните на Медицинския университет в София.

Оказва се, че вече има и известен ръст на броя на желаещите да специализират анестезиология и реанимация. Тази специалност бе сред най-пренебрегваните през последните десетина години. В резултат броят на анестезиолозите падна драстично. Към момента в цялата страна те са между 700 и 800 души, като по-голямата част от тях са съсредоточени в големите болници в София, Варна и Пловдив. Общинските лечебни заведения изпитват най-остър дефицит за тях.

Оказва се, че у нас се падат по 1,6 анестезиолози на една болница. Вече няма лечебно заведение в страната, в което да няма поне един незает щат за такъв специалист. Известно е, че сред официално регистрираните анестезиолози има много специалисти, които
не работят в клиники и отделения а във фирмени представителства например, не са малко и медиците в пенсионна възраст.

Все още обаче малко са кандидатите да специализират клинична токсикология, патология, неонатология, педиатрия и вирусология, тъй като тези специалности не са доходоносни.

1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. От тях 180 души са в държавна поръчка медицина, 140 - дентална медицина, и 120 фармация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.