• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Стартира първото в историята изцяло женско излизане в открития космос

Стартира първото в историята изцяло женско излизане в открития космос

/КРОСС/ Астронавтите от НАСА Кристина Кук и Джесика Мейър стартираха първото в историята изцяло женско излизане в открития космос, което НАСА излъчи на живо.

Кук и Мейър, които ще работят в космоса под номерата EV1 и EV2, приведоха скафандрите под ръчно управление в 14:38 московско време – това бележи времето на официалния старт на излизането им в космоса. Сега дуетът се готви да напусне шлюзовия отсек „Куест“, като Кристина Кук е първата, която излиза в космоса, а Мейър я следва.

За Кук това е четвъртото излизане във външната повърхност на станцията, за Мейър – първото. В НАСА едновременното излизане на две жени в космоса е наречено „историческо“. Това трябваше да се случи през март, но тогава МКС нямаше два скафандъра с нужния размер.

Днешната работа в космоса ще бъде посветена на замяната на повредена миналия уикенд батерия с блок за зареждане и разреждане на батерията в системата за захранване на американския сегмент на МКС. Отказът на частта, работеща на МКС 19, внесе изменения в първоначалния график за планираната подмяна на батериите на американския сегмент на станцията. По-рано през октомври на това бяха посветени две излизания в открития космос и бяха планирани още три.

В края на април бе отстранена подобна неизправност на елемента за захранване на МКС без участие на астронавтите, като авариралото устройство бе заменено с помощта на работна техника, контролирана от Земята. Този път, за да се замени частта, която оперира на МКС през последните 19 години, са нужни астронавти.

Кук и Мейър са 14-ти и 15-и представители на „слабия пол“, пребиваващи в открития космос. Първата жена беше съветският космонавт Светлана Савицкая през 1984 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стартира първото в историята

И к`во?

21.10.2019 13:56:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.