• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Местан се оплака от нарушени права

Местан се оплака от нарушени права

/КРОСС/ "Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма, мюсюлманин и се чувствам европеец. Нямам турско гражданство" . Това заяви Лютви Местан - лидер на ДОСТ в ефира на Би Ти Ви.

Въпросът със самосъзнанието е фундаментален. Ние имаме несъстоял се дебат какво влагаме в израза етнонационалност. Така Местан отговори на въпрос какво е неговото самосъзнание. "Аз съм с турско етническо самосъзнание, ако се смята етноса. И с българско, по гражданство. Етнос и нация са разноредови понятия. Лютви Местан е етнически турчин.", допълни той.

Лидерът на ДОСТ уточни, че общува на турски и на български в семейството си. Ходил е на джамия преди 2 седмици. Според него българската образователна система не им е дала обучението на майчин език и той го е запълнил затова децата му говорят турски език.

Местан се оплака, че непрекъснато му се налагат глоби за говорене на майчин език. Според него имало проблем с малцинствата, защото не било осъществено интегрирането им. От приетата Конвенцията за малцинствата било нарушено правото му на ползване на майчин език. Искал не повече от това, което са получили нашите сънародници в Албания.

"Съществуването на турско малцинство е такъв факт, какъвто факт е, че с вас си говорим", обърна се той към водещия.

ДОСТ има проблеми с финансирането, призна Местан, щели да се закриват офиси. Постъпленията били от членски внос и доброволни дарения. Не било вярно, твърдението на прокуратурата за чуждо финансиране. "Научих за тази фондация от съобщението на Прокуратурата", категоричен беше Местан.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.