• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Лютви Местан: Пред нас стои митът, че КТБ е банката на ДПС. Не! Дотук!

Лютви Местан: Пред нас стои митът, че КТБ е банката на ДПС. Не! Дотук!

/КРОСС/Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан даде дълго и обширно интервю за Нова телевизия. Политикът отговори на редица въпроси, разбивайки митове и основавайки се на факти.

Изчезналото тефтерчето „Златанов" и задкулисието

Да споделя надеждите си, че тефтерчето не е откраднато от ДПС, каза в студиото на Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

Дали тефтерчето не е добро начало за разговора за задкулисието Местан каза: Ако въобще има задкулисие, то е компания.

Ако Д.П. е Делян Пеевски, И. Ф, е Искра Фидосова, Цв. Цвц. - Цветана Цветанов, и Б. Б. - Бойко Борисов, явно това са въпроси, които ще трябва да зададем на тях, които вече сме получили - че това е естествен разговор за държавата и регионите, посочи Местан.

По въпроса за Пеевски и ДАНС той напомни, че движението е поело своята отговорност и към настоящия момент Пеевски не е председател на ДАНС.

Въпросите за г-н Пеевски трябва да следват отново фактите. Аз не искам да говоря за мита „Пеевски", отсече той.

Местан препрати въпросите за Пеевски и към Бойко Борисов. Той поздрави водещите за въпросите им, които до момента не са били задавани по такъв начин. Защото отговорът на въпроса „Кой?" според него няма как да е зададен в единствено число.

Както инициалите са в компания, така и задкулисието трябва да е в компания. Няма как да се сведе до една партия. Още по-невъзможно е да се сведе до една или няколко персони, смята Местан.

Той обаче настоя да говори за задкулисните митологеми за ДПС.

Когато говорим за партиите, няма съмнение, че банката на властта е КТБ, посочи Местан и попита как се връзва това - че банката на властта е КТБ - с абсолютната решимост на ДПС да стигне до истината за банката и с настояването на партията  да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури.

Не случайно Делян Пеевски е съвносител на този закон, посочи Местан.

Нека да коментират закона, че е несъвършен, че има пропуски. Приемаме всякакви предложения законът да стане още по-работещ, да стигнем до дъното. Докъде ще стигнем обаче е въпросът, каза лидерът на ДПС.

Ако там се появят фигури от ДПС, ще си понесат отговорността, обеща лидерът на Движението за права и свободи. Според него, обаче, ще се окаже, че въпросният лимит не е използван и че въпросната сметка на Ахмед Доган е по-скоро разплащателна и т.н.

Ако се окаже, че дъщеря ми (от първия брак на Местан) има консултантски договор с КТБ, по който член на моето семейство получава 20 000 месечно, нека бъда подложен на публичен линч, заяви той.  

Предлагаме разговор с езика на фактите.

Като я няма истината, какво ще стои пред нас? Ще стои параванът, ще стои митът - КТБ е банката на ДПС. Не. Дотука!

От тук нататък - всяка митологема - с езика на фактите, категоричен бе лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан.

На напомнянето за Христо Бисеров той реагира с „Аааа, даааа...".

Христо Бисеров не е изчезнал. Искаме да приключи разследването и той специално ще ви гостува, каза Лютви Местан.

Ние трябва да стъпим на презумпцията за невинност. А политическата ни реакция беше съвършено ясна. Ние казахме - той е в ръцете на правоохранителните органи, каза той.

Местан отхвърли Бидеров да е ключ към конфликта Делян Пеевски - Цветан Василев. Той дори напомни извода от одитния доклад, че банката е приключила отдавна, далеч преди конфликта Пеевски - Василев. Тоест банката не приключва заради една-две публикации. Банката приключва, защото никога не е била банка, обобщи Местан.

Не е трудно да се проследи кой създаде банката, че при Иван Костов банката е продадена на офшорки и т.н. Това са фактите. Как ще ги тълкувате е ваш проблем, каза Местан и посочи, че банката трупа милиони във време, когато ДПС е опозиция.

ДПС няма и никога не е имала партийни пари в КТБ, гарантира той.

Картончето, не досието

Местан благодари за уточнението, че той няма досие в ДС, а картонче.

Въпреки че се бил заканил да не отговаря на подобни провокации от страна на политически опоненти, днес Лютви Местан направи изключение, провокиран от садистична нагласа с която тази тема се вади.

От къде се появи агент Павел? - От картона.

Кой създаде този картон? - Не зная. Не зная. Това стои извън моята собствена воля.

Това са отговорите, които даде в студиото Лютви Местан.

Политикът, който стана известен и с агентурното си име Павел, обясни, говорейки за себе си в трето лице:

1978 година, на 17 години и 9 месеца Лютви Местан е в казармата, войник в униформа и в отношение на изпълнение на устав, клетва, заповеди и т.н.

Не съм цивилен, не съм свободен, подчерта той.

Тогава комисията е направила картон - без нищо повече, обясни политикът и допълни:

Заявявам категорично, че в съзнателния си живот, като студент, като учител, поемам риск, знаейки вече, че в тази система нищо никога не може да се заличи и да се загуби, заявявам - ако в моя съзнателен живот някой покаже не донос, не клевета - една дума, която да ме направи морално уязвим, говоря за целия ми свободен, аз не само че няма да бъда председател на тази партия, няма да се занимавам с политика!

Лютви Местан обясни, че освен картончето остава протокол за унищожено досие. Ще има минимум протокол, номер, за унищожено досие, ако такова е имало, уточни той.

Всичко, което се съм постигнал в живота си, го дължа на родителите си - лека им пръст, и на тази уникална партия, на която сега съм председател и която преди години протегна ръка на мен и на още редица хиляди, каза още Лютви Местан и допълни: Не мога да нося отговорност за реквизити, които стоят извън моята воля. Тук стои морална отговорност.

Не ви харесват отговорите ми, г-н Николаев. Усещам, че сте ангажиран.

С тези думи Лютви Местан се обърна към водещия на сутрешния блок, коментирайки новия кабинет на Бойко Борисов.

Лидерът на ДПС акцентира на присъствието на Патриотичния фронт в управлението като каза: Този кабинет, това управляващо мнозинство изпълняват програмата на ПФ и това е порок, тежък порок, с много тежки последици за България.

Днес ПФ със своите ксенофобски идеи е част от управлението и тези идеи са част от програмата на този кабинет, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.