• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Нотр Дам: Най-посещаваният паметник на Франция

Нотр Дам: Най-посещаваният паметник на Франция

/КРОСС/ Парижката катедрала, построена между 12 и 14 век, е най-посещаваният паметник във Франция. 30 000 души посещават църквата ежедневно, почти 14 милиона са годишните посетители.

Стефан Берн, известен във Франция телевизионен водещ, който от години се занимава с опазването на паметниците, описа с треперещ глас и сълзи в очите пожара като „национална драма, тежка загуба“. Андре Фино, говорител на енорията, описва как малко преди 19:00 се е чула алармата и първите около 1500 посетители, които са били в храма, са били евакуирани от църквата.

По ирония на съдбата в светската Франция катастрофата с Нотр Дам предизвика истински национален шок. Сякаш „един стар приятел умря“. Тази катедрала оцеля през всички катастрофи и войни в продължение на 900 години, тук Наполеон бе коронован през 1804 година. Катедралата се намира в сърцето на града на остров Île de la Cité, който беше затворен от силите за сигурност заради пожара, както обяви град Париж в Twitter. Отворена е била зала за събития, в която да се настанят жителите.

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара в понеделник. Тя беше висока 93 метра.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града. Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".

Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите си и своята хармонична фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи цели 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра. През 1804 г. в Нотр Дам за император е коронован Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Вечерта в понеделник Еманюел Макрон възнамеряваше да изнесе реч за резултатите от едномесечен граждански дебат. Той се отказа от това, а засега Елисейският дворец не назовава нова дата. Макрон стартира „Националния дебат“ през януари в отговор на протестите на „жълтите жилетки“ и сега искаше да направи отстъпки пред тях.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.