• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Почти 370 хил. мигранти са пристигнали в Европа през 2016 година

Почти 370 хил. мигранти са пристигнали в Европа през 2016 година

/КРОСС/ Над 5 хил. мигранти са загинали през 2016 година при опита си да пресекат Средиземно море и да стигнат до Европа. Около 363 хил. са достигнали европейските страни, се казва в документ, публикуван от Международната организация по миграция (МОМ), цитиран от РИА Новости.

"Общото число на пристигналите е 363 348 души - практически равно разпределени между Италия и Гърция. Значително по-малко мигранти има в Малта, Кипър и Испания. Числото на загиналите и изчезнали мигранти е достигнало до 5079 души", се казва в заявление на МОМ. От организациятя отбелязват, че не са отчели няколко инцидента, станали през декември 2016 година. Най-много смъртни случаи са регистрирани при опита на мигранти да стигнат до Италия - над 4,5 хил. души.

Според предварителните данни на граничната агенция на ЕС Frontex през 2016 година в Гърция са пристигнали 79% по-малко мигранти, в сравнение с предишната - 182,5 хил. Души. Според агенцията, това е в резултат на споразумението между Турция и ЕС. Намаляването на мигрантите в Гърция се свързва с увеличаване на граничния контрол на Балканския маршрут.

Съобщава се, че през март 2016 година числото на ежемесечно пребиваващите в Гърция мигранти се колебае между 1,8 и 4,4 хил. души. Мнозинството от тях е на граждани от Сирия, Афганистан и Ирак. На Балканския маршрут числото на мигрантите е намалено до 123 хил. Срещу 764 хил. През 2015 година.

В същото време мигрантите, които са стигнали до Италия по централно-средиземноморския маршрут нараства до 181 хил. Души - максималният брой за цялото време на наблюдението. В основата са мигранти, пристигнали в Италия от Африка, мнозинството от тях са нигерийци, а така също и граждани на Еритрея, Гвинея, Кот-дивуар и Гамбия.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.