• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Рекорд! Продадоха картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара

Рекорд! Продадоха картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара

/КРОСС/ Картината с маслени бои „Спасителят на света" бе продадена от аукциона "Кристис" за 450,3 милиона долара. Счита се, че тя е нарисувана не от кого да е, а от Леонардо да Винчи. 

Картината е с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година. Според някои специалисти е възможно картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 г. следите ѝ се губят, докато не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция.

Картината e препродавана няколко пъти. Дълго време се е смятала, че тя е дело на последовател на Леонардо, а не на него самия. През 2005 автентичността ѝ е потвърдена, макар и до ден днешен да има специалисти, които продължават да са скептични към подобна мнение..

Седмици преди търга творбата е била изложена в Хонконг, Сан Франциско, Лондон и Ню Йорк. Първоначалната поставена цена бе 100 милиона долара. Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руски милиардер, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона долара.

До сега най-високата цена за предмет на изкуството, платена на аукцион бе 179.4 милиона долара - за "Жените на Алжир" на Пикасо, продадена през май месец 2015 отново в "Кристис". Най-високата цена за предмет на изкуството по принцип обаче е била 300 милиона долара, договорена по време на частна сделка през септември 2015-а за картината „Размяна" на експресиониста Вилем де Кунинг.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.