• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Милка Христова: Централна минерална баня е уникално съоръжение и ние сме длъжни да я запазим

Милка Христова: Централна минерална баня е уникално съоръжение и ние сме длъжни да я запазим

/КРОСС/ Милка Христова, заместник-председател на СОС от групата на „БСП-лява България“, в интервю за „Радио К2“ заяви позиции по темата:

Началото на новия отоплителен сезон.

Водещата помоли Милка Христова да коментира как пускането на парното ще повлияе на чистота на въздуха в столицата. Тя отговори, че пускането на парното едва ли ще окаже влияние, притесненията по-скоро са свързани с нетоплофицираните райони. Общинският съветник припомни напрежението, възникнало през милата зима около горенето на гуми и отпадъци и си пожела тази година това да не се повтори, но за съжаление нямаме никакви гаранции за това. В този смисъл трябва да се изготви стратегия за преминаване към по-екологични източници на отопление, било то газифициране или подмяна на старите печки с нови, които работят с пелети.

Милка Христова обясни, че групата на БСП е излязла с позиция, че финансовото състояние на „Топлофикация” както и обемът на инвестициите в инфраструктурата й са крайно недостатъчни. Затова е притеснително да не се повтори авария от мащабите на тази от 2017 г, която е изправила на нокти 1/3 от София.

Инсталацията за изгаряне на ЕрДеЕф.                  

Милка Христова заяви, че резултатите ще се видят когато инсталацията заработи, защото доста често ние сме големи в обещанията си, но резултатите се разминават. Според разчетите би трябвало сметките на софиянци да намалеят с 6% след вкарването на ЕрДеЕф горивото. Заместник-председателят на СОС обаче изрази личното си съмнение, че това ще се случи. В същото време няма никакви гаранции, че тази инсталация няма да замърси въздуха. 

Бъдещето на централната минерална баня.

Милка Христова обясни, че през миналата година е бил внесен доклад от главния архитект за управление на минералните извори в София. Там е записано, че северното крило на минералната баня трябва да се превърне в балнеоложки център. Наскоро обаче изненадващо управляващите са предложили доклад, с който СОС да се откаже от това вече взето решение и северното крило да се превърне в музей на 20 век, а двата басейна да станат концертни зали. 

„Извинявайте, но при наличие на съоръжение, което 100 годишно, което е паметник на културата, което е един от архитектурните шедьоври и който е направен именно с център минералната вода да се превърне в музей, като вече банята в „Овча купел” беше превърната от същия заместник-кмет, името му е Тодор Чобанов, в център за изследване на минерални води, а банята в Горна Баня да се превърне в център по музеология – това означава да сложим кръст на минералните бани!”, категорична бе Милка Христова.

Тя изрази мнение, че ние пререшаваме въпрос, за което нашите наследници ще ни съдят. БСП е категорично против тези планове и смята, че централна минерална баня трябва да се съхрани. Освен това средствата за съхраняване на минералната баня биха били горе-долу същите, каквито биха били изразходвани от общината за превръщането на сградата в музей. 

 „Затова си позволих в личен пост във Фейсбук да нарека тази политика „политика на абсурда”!”, завърши Милка Христова своето участие в ефира на „Радио К2“ на 8 ноември 2018 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.