• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Концерт спектакъл в памет на оперетната актриса Мими Балканска в София

Концерт спектакъл в памет на оперетната актриса Мими Балканска в София

/КРОСС/ Мими Балканска - царицата на оперетата - това е мотото на концерта спектакъл, чиято премиера е на 18 юни в сградата на (бившето кино „Левски" в столицата) в 19.30 часа.

Автор на сценария е Елиана Митова - биограф на голямата артистка и автор на биографичната книга за нея. Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.

В програмата са включени арии и дуети из оперетите "Царицата на чардаша" и "Теменужката от Монмартър" на Имре Калман; "Веселата вдовица", "Страната на усмивките" и "Баядерка" на Лехар; ария от операта "Тоска" на Джакомо Пучини.

Ще чуем и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова.

Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, а интересът към всичко, свързано с нея, не стихва.

Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала - за всичко това ще разкажат създателите на концерта-спектакъл.

На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими.

Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в „Царицата на чардаша".

Сюжетът проследява старта на 17-годишната Мими на сцената на театър "Ренесанс", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „Феята на карнавала" на Калман.

Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и актьора Петко Атанасов Мими израства като голяма актриса - най-напред създава галерия от субретки, а след това преминава и към героините в класическите оперети. В театъра се влюбва за първи път - в тенора Иван Цачев. В тази млада възраст я връхлитат героините - Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза.

Малкото момиче неусетно се превръща с красива жена, обожавана от цяла София. С Иван Цачев се развеждат, защото той предпочита кариерата на оперен тенор в Германия.

Любовта спохожда за втори път Мими - новата й любов е д-р Кирил Марков, известен столичен отоларинголог.

Мими Балканска прави и международна кариера. Сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият й приятел, тенорът Петър Райчев.

Голямата Мими се снима в два филма, като застава пред камерата редом с Татяна Лолова.

Публиката все още помни и забележителното честване на 80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов й връчи поредния висок орден.

Легендарната оперетна звезда си отиде след операция от жлъчка на 22 май 1984 година. в Правителствената болница.

По време на концерта "Мими Балканска - царицата на оперетата" ще бъдат прожектирани фотопортрети на Мими Балканска, дело на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.