• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер

Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер

София /КРОСС/ С наближаването на деня, в който правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, логично се появиха и различни версии за състава на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев.
Президентът е разговарял за премиерския пост с представител на научните среди, който е компромисна личност. Като най-близък до това описание се смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Като бивш министър на образованието в правителството на Бойко Борисов неговото име се обсъждало и за служебен министър. По неофициална информация обаче през последните дни все по-сериозно се говори, че служебен образователен министър ще бъде секретарят на президента за наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска. Причината за това са именно разговорите с Воденичаров да поеме поста на служебен премиер.
Имената на бъдещите служебни министри трябва да станат ясни до 6 август, когато ще се състои предаването на властта. Засега за служебен вътрешен министър се спряга Димитър Георгиев, бивш зам. вътрешен министър в правителството на ГЕРБ. Фаворит за здравен министър е бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, който в момента е заместник на Йорданка Фандъкова.
Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев вероятно ще поеме военното ведомство. Преди да стане депутат, той беше зам.-началник на отбраната. Най-обсъжданото име за външен министър е това на посланика ни във Великобритания Константин Димитров, който беше заместник-външен министър в правителството на ГЕРБ и на Иван Костов. В момента той е в отпуск.
Финансов министър почти сигурно ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше същия пост и в предишното служебно правителство на Плевнелиев.
Държавният глава със сигурност отново ще разчита на дясната си ръка Екатерина Захариева за служебен регионален министър и вицепремиер. Тя е съпруга на един от основните бизнес партньори на Росен Плевнелиев в строителния бизнес, пише "Сега".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.