• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Врачанският митрополит Григорий: Храмовете трябва да се поддържат, защото те са домът на Божието слово

Врачанският митрополит Григорий: Храмовете трябва да се поддържат, защото те са домът на Божието слово

/КРОСС/Като огромен кредит на доверие и знак за сериозна подкрепа занапред: както от клира и народа във Врачанската епархия, така и сред членовете на Светия синод на Българската православна църква определи своя избор новият Врачански митрополит Григорий. В интервю за предаването "12+3" той посочи, че този вот го задължава и го изпълва с чувство на признателност и благодарност.

Относно заявеното от него желание за благоустрояване и ремонт на храмовете той посочи, че това включва и строителство на нови храмове:

Немислимо е да се напредва във вяра, благочестие и любов към Бога без наличието на храма Господен като мястото, където отправяме своите молитви, където благодарим на Бога, където трябва да забравим за момент всички житейски несгоди и неволи и да беседваме с Бога. Храмовете са светилници, в които се разпространява словото Божие. Именно затова трябва тези храмове да бъдат поддържани.

Според митрополит Григорий в училищата, където е възможно, религията трябва да се изучава поне като свободно избираем предмет, както и да се провеждат енорийски беседи по места за приобщаване на повече млади хора към вярата. Социалната роля на църквата може да се прояви в организирането на нови социални кухни в полза на социално слабите.

По казуса с прогоненото от Белене сирийско семейство, което бе приютено временно от католически свещеник в крайдунавския град, митрополит Григорий изтъкна:

Трябва да оказваме помощ на бежанци и нуждаещи се, но това трябва да бъде добре обмислено и адекватно и да не води след себе си размирици и смущение сред хората.

В неделя предстои интронизацията на новия Врачански митрополит. В събота следобед Григорий ще бъде тържествено посрещнат на границата на епархията край село Зверино по пътя на Искърското дефиле. Това е и мястото, където е бил посрещнат и починалият му предшественик Калиник. В събота предстоят още молебен по въдворяването на висшия духовник и вечерно богослужение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.