• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Потоп на 8 хилядолетия

Потоп на 8 хилядолетия

/КРОСС/ Потоп, подобен на наводнението в Мизия, са преживели преди 8 хиляди години жителите на праисторическо селище на левия бряг на река Скът. Това сензационно разкритие направиха археолози при разкопките край с. Оходен, което е само на 30 км преди град Мизия. Повод за това заключение им дава, както състоянието на разкритите жилища, така и най-новата находка - скелет на древен човек, погребан в седнало положение.
Ден преди потопа в Мизия двуметровата вълна по река Скът залива терена на археологическите разкопки на селище от ранния неолит.
"Ние нагледно видяхме какво се е случило с хората, живели на същото това място преди 8 хиляди години. Реката се е разливала поне два пъти, това хващаме на място по стратиграфията. И това е принудило хората тук да потърсят убежище на друго място", коментира археологът Георги Ганецовски.
Огромно предизвикателство за археолозите е да извадят и запазят останките на открития преди ден скелет. Сега той е престоял поне седмица под придошлата река, а пази и следите от праисторическите потопи.
"За първи път виждаме такова чудо - толкова лошо запазен скелет, костите са като дунапрен, така са поели вода", каза тафономът Вивиана Митева.
Според Ганецовски погребението в седнало положение има единствен паралел с южноамериканските индиански мумии отпреди няколко века.
"Става въпрос за сходства в две общества, които са били на едно и също обществено-икономическо развитие, независимо от огромната разлика във времето и пространството", посочи Ганецовски.
Археолозите смятат, че съвременните хора трябва да се поучат от опита на древните обитатели на наводненото селище, които след потопа са потърсили ново безопасно място за своите жилища.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Древните българи след потопа в Черно море и придружаващите го наводнения по българските земи са се разселили по цялата земя и са облагородили древната цивилизация със своите познания. Древните българи са първият човешки народ от ореди разделението на хората и са имали Божествена мъдрост. Те са създателите на всички древни цивилизации - и Шумер и Месопотамия, и Египет, Индия, Китай и Персия, и Америка дължат древната си история на българите, както и своите архитектурни и религиозни паметници от древността. - Aliya.blog.bg

23.08.2014 14:31:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.