• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Цените на млечните продукти тръгнаха нагоре

Цените на млечните продукти тръгнаха нагоре

/КРОСС/ Само за последната седмица пакетчето масло на едро поскъпна с 20 стотинки. На щанда в магазина 125 грама - струва средно между 2.80 и 3.20 лв. Нагоре, макар и незначително, тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. И в момента на едро кг сирене се продава за около 6 лв., а кг кашкавал купуваме за малко над 10 лв. Задава ли се ново рязко поскъпване провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Цените нагоре се определят от суровината, която в момента е 4 пъти по-малко, отколкото лятото. И ние, за да можем да компенсираме - продаваме продукция, която е произведена лятото. А тя е с много по-голяма себестойност, коментира Никодим Войнов, собственик на мандра край Благоевград.

Когато млякото е малко - най-голямото предизвикателство е да се запази качеството, защото рецептата остава същата, разказва технологът Георги Георгиев. За 1 кг сирене отиват около 6,5 л мляко, за кашкавала - около 10, обясни той.

Ще дойде време, в което въобще няма да има българско мляко - а оттам и български продукти. Много от стопанствата изчезват, защото субсидията е много малка. Всичко, което ядем в нашия регион е от Гърция, от Македония, в другата част на България - пък е от Турция, пък коментира млекопроизводителят Димитър Бакалов. У нас годишно се произвежда около 1 млн. литра сурово мляко. Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене и 5 кашкавал.

Цената, на която Димитър продава литър мляко сега, е 60-65 ст. И тъй като сметката не излиза, стопаните като него - стават все по- малко. Литрите мляко, които тръгват от фермите към мандрите, - също.

В началото на годината се вдигнаха доста наши разходи - в това число горивата, тока - основни енергийни суровини за бранша, както и прагът на работната заплата. Всеки един собственик на предприятие - от 242 предприятия - преценява как това ще се отрази в цените - но трябва да отбележим, че в ЕС суровото мляко има ръст в цените около 1,5-2 % само на месечна база и най-чувствително това се усеща при маслото, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.