• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Община Бургас и БНБ представят монетните съкровища от различни български епохи

Община Бургас и БНБ представят монетните съкровища от различни български епохи

/КРОСС/ Община Бургас и Българска народна банка представят първата по рода си изложба, събрала експонати от паричната циркулация по днешните български земи от най-дълбока древност до днес.

Интересната експозиция "История на парите по българските земи" гостува в Културен център "Морско казино", а жителите и гостите на града ще могат да я посетят от 11 юни до 10 септември в зала "Ал.Г.Коджакафалията".

На сантиметри разстояние от посетителите, разположени в защитени витрини, ще бъдат подредени монети и банкноти от различни периоди. Началото на паричната система е показано с домонетни форми, когато за обмен са се използвали бронзови върхове на стрели, последвани от монети на Ликей и Патрай. Място в тази епоха намира още митичният статер на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III. Наред с тях ще бъдат показани монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Пътешествието във времето продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I. Изложени ще бъдат монети от времето на Първото и Второто българско царство, сред които на Михаил, Иван Шишман, Мицо Асен, Иван Страцимир. Бургазлии и гостите на града ще могат да се запознаят подробно с Устава на Българска народна банка. Тук ще бъде изложено и копие на проекти на първите български банкноти с номинална стойност 20 лева. Първите български монети емисия 1881г. - 2,5 и 10 стотинки, първите български банкноти от 20 и 50 лева от 1885 година ще бъдат подредени в селекция Княжество България. Годините на Третото българско царство са представени с първите монети на Царство България от 1910 година и златни монети на стойност 20 и 100 лева.Изложбата ще представи паричните знаци на Народна република България , включващи серия от 2 лева, емисия 1981 година - "Мадарски конник", "Славянска писменост", "Въстанието на Асен и Петър", "Цар Иван Асен"," Боянската църква", "Хайдушко движение", "Рилски манастир", "Оборище", "Освобождението", " Съединението", "Бузлуджа", "Република", "Майка с дете" и др. Разходката в историята на парите продължава с монети и банкноти от времето на Демократична България, от 1990 година до новото хилядолетие. Това е време, обхванало периодите на инфлация и хиперинфлация. Посетителите в изложбата ще видят интересни номинали на банкнота от 10 000 лева, емисия от 1997 г., както и монети на стойност 500, 5000, 10 000 лева, емисия 1993г. от серия "ECU". Началото на новото хилядолетие ще бъде представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари" на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване, монета от 10 лева, емисия 2005 година, с изображение на "Златната маска" и специалната монета с номинал 100 лева, емисия 2007 г., с изображение на "Св. Георги Победоносец".

Изложбата "История на парите по българските земи" ще работи без почивен ден от 10.30 до 20.30 часа, при входна такса - 5 лева за възрастни; 2 лева за ученици, студенти и пенсионери. Хора с увреждания и деца до 7 години влизат безплатно.

* Българска монета на стойност 2,5 стотинки и банкнота с номинал 3 лева са сред интересните експонати

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ще има ли и в София такава изложба?

25.07.2016 16:08:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.