• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Московски, Павлова и министърът на транспорта на КНР създават програма за инфраструктурните проекти

Московски, Павлова и министърът на транспорта на КНР създават програма за инфраструктурните проекти

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта на КНР Ян Чуантан създават обща програма за инфраструктурните проекти. Това стана ясно по време на срещата между тримата министри и представители на ръководни постове в китайската държавна институция - директор „Международна дейност" Джан Дауей, директор „Планиране" Чън Шънин и директорът Жън Уеймин, отговарящ за магистралите.

Министър Ян Чуантан откри срещата с позицията, че разговорите между двете държави в годините са ползотворни. Той допълни, че Четвъртата среща във формат „16+1" и инициативата „Един пояс, един път" представляват изключителна възможност за развитие на отношенията между Източна Европа и Китайска народна република. Това е и втора среща на министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова с министър Ян Чуантан, след миналогодишната в Белград.

Разговорът продължи с представяне от министър Ивайло Московски на структурата на МТИТС и доброто ниво на сътрудничество и координация с МРРБ. Министър Ивайло Московски изтъкна, че присъствието на министър-председателя Бойко Борисов с делегация, включваща вицепремиер и шест министри от екипа му, е ясен израз на уважение, както и заявка за активно участие в сериозни инвестиционни отношения между двете държави.

В рамките на срещата, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че нейна отговорност е цялостният инвестиционен процес за проекти от всички сфери - пътни, водни, железопътни и др. Министър Павлова заяви готовността си да съдейства за реализацията на съвместните проекти.

Разговорите продължиха с представянето от министър Московски на проекта за изграждане на жп линията Русе - Варна и опциите за реализирането на интермодален превоз по това направление, където може да осъществи връзка река-море-железници-летище.

Министър Ивайло Московски и министър Лиляна Павлова, заедно с министър Ян Чуантан се обединиха около изработването на обща програма за инфраструктурните проекти от всички сектори в България. Подобрен план ще бъде изготвен от администрациите на двете страни и ще бъде дискутиран в следващи срещи.

В разговорите не беше пропуснат и въпросът за развитието на българските железници. Ивайло Московски съобщи, че „БДЖ-Товарни превози" има добър пазарен дял и притежава потенциал за развитие. Министърът припомни още, че по време на мандата си като заместник-министър в периода 2009 - 2010 г. е провел разговори за съвместно производство на влакове с китайски инвеститори и се надява таза идея да бъде възобновена.

На територията на България се пресичат няколко трансевропейски коридори и през страната ни преминават основните трасета, които свързват Близкия изток с Европа, продължи презентацията си министър Московски. Той коментира и структурните промени, които извършва в някои от секторите, като подчерта, че се надява на приятелска подкрепа от Китай за извършването им в правилната посока.

По думите на министър Ян Чуантан, днешната среща е знакова за общата работа и реализирането на съвместни проекти. Московски отвори и темата за въздушна линия между София и Пекин, или който и да е друг град в Китайска народна република. Българското правителство и администрация са извършили всички действия за нейното осъществяване. В момента е необходимо българският и китайският превозвачи да сключат споразумение за извършване на полети. Министър Московски добави, че това ще подобри комуникацията на бизнес ниво.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

идиот до идиота

26.11.2015 16:35:26

Анонимен

БОЖЕ БОЖЕ-ТУКА СЕ НАИГРАХА-ТА СЕГА И В КИТАЙ. КУКЛИ НА КОНЦИ. МАЛОУМНИ ПРИ ТОВА. ТОЯ МАНГАЛ ДА ВЗЕМЕ ДА СИ ОПРОВИ ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ

26.11.2015 12:56:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.