• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва

Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва

/КРОСС/ Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва, твърди ново проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социални медии за периода януари-юни 2016 и надгражда върху предишно проучване от втората половина на 2015 г.
През първата половина на тази година обемът на разговора се е увеличил с 55% спрямо втората половина на 2015. Негативните настроения също значително са се увеличили - от 47% до 60%.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани „нашественици", „орки" и „мюслита".

Повече от две трети (71%) от дебата за бежанците се провежда в традиционните новинарски източници. От социалните мрежи форумите са най-активни (16% от общия брой споменавания), следвани от Facebook (8%), Twitter (5%) и блогове (<1%).

Най-активно обсъжданите теми са свързани с „ловците на бежанци" по турската граница Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят. Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнал до прокуратурата срещу „ловците на бежанци" (68%).
Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток. Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016г. 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%. Почти толкова силно е неодобрението към ЕС под неофициалното ръководство на канцлера Ангела Меркел (53% негативни мнения спрямо 40% неутрални и 7% позитивни). Враждебността спрямо САЩ също е явна - 63%.

Както и през предишния период, в социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът www.bg-mamma.com, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Има нещо гнило с тия бежанци. Все Германия ги интересува !

19.08.2016 09:57:07

тервел

Винаги глупавите са повече от умните. За това и резултатите са такива.

18.08.2016 15:03:34

Анонимен

След като се нуждаят от помощ защо се държат като навлеци и узурпатори ?!

18.08.2016 13:53:22

Анонимен

Ако наистина бягат от войната защо са без документи ?! Какво крият!!!

18.08.2016 13:50:07

Нали има ограда, как успяват да проникват ?

18.08.2016 11:24:29

Анонимен

Не са мигранти. Мигрантите спазват правилата, уважават начина на живот на страната, която ги е приютила, благодарят за оказаната помощ. Тези са нашественици.

18.08.2016 10:38:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.