• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България

Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България

/КРОСС/Заобиколена от север от стръмните склонове на старопланинските дялове и сякаш сгушена на юг в полегатите северни склонове на Сърнена гора - Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България. Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, тя сякаш е приютила в пазвите си общините Казанлък, Сопот, Карлово, Мъглиж и Павел баня. Благодарение на проекта "Долината на розите и тракийските царе", финанасиран по ОПРР и от държавния бюджет на Република България, общините имат възможността да представят своето богатото природно, историческо и културно наследство. Тук са родени едни от най-видните българи, оказали най-силно въздействие върху културата у нас от епохата на Възраждането и периода национално-освободителните борби. Специално разработените по проекта туристически маршрути дават шанс на туриста да се върне назад във времето, ставайки своеобразен свидетел на места и случки от не толкова далечното ни минало.

В Долината на розите и тракийските царе са запазени едни от най-красивите архитектурни паметници от времето на българското Възраждане като възможност да бъдат посетени дава маршрутът „Възрожденска архитектура". След историческите обекти в Клисура - паметникът на Боримечката, Павруджиевата къща и Историческия музей, както и в Сопот - къщата-музей „Иван Вазов", девическото училище (Радиното училище), Дядо Стояновата воденица и Занаятчийският еснаф „Сопотски еснаф",маршрутът достига до Карлово и архитектурно-историческия резерват „Старият град", с посещение на музея „Васил Левски", Мазаковата къща и Бухаловия хан. Националният музей „Христо Ботев" в Калофер е друго от задължителните места за посещение, заедно с Даскал Ботевото училище. Своеобразна кулминация на маршрута е посещението на Казанлък - където туристите си струва да разгледат Етнографски комплекс „Кулата". Комплексът е част от Исторически музей „Искра". Местоположението му не е случайно - намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. През 1976г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей. Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура - едноетажна, асиметрична. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята. Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. В община Казанлък за посещение се препоръчва и историческият музей „Искра", който съхранява в себе си както намерените тракийски съкровища и находки, проследяващи вековната история на района, но също и автентични експонати - оръжие, вещи, снимки и документи, които очертават Казанлък като административен център на долината в периода на Българското възраждане. Национално-църковното движение е представено чрез възстановения кабинет на казанлъчанина д-р Христо Стамболски, една от водещите фигури в църковните борби, участник в І-я църковен събор. Експонирането на Манифеста за обявяване на Руско-турската война, руска униформа, пушки "Крънка", планинско оръдие и пленено турско снаражение ни въвежда в темата за Освобождението на България и приносът на местното население в бойните действия.

Регионът е един от най-богатите в страната с места за религиозен туризъм - множество манастири и църкви, свързани с възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Маршрутът „Храмове и манастири в Карловско и Казанлъшко" дава възможност да бъдат видяни най-интересните. Посещението в Казанлък ще ни отведе в храма „Успение на Прсв. Богородица". Прекрасният, богато орнаментиран иконостас на храма, един от най‐красивите на Балканския полуостров, е изработен от дебърския резбар Васил Аврамов. Най‐старите икони са дело на тревненски и дебърски майстори, а останалите - на родения в Одеса художник от Миланската кралска академия М. Бургсер. Друг забележителен храм е църква „Света Троица". Зидовете на сградата са каменни, а таванът - от дърво. Иконостасът, владишкият трон и камбаната са подарени от богати казанлъчани. Църквата при Девически манастир „Въведение Богородично" е изградена с руски парични дарения от дебърските строители и резбари Козма, Данаил, Захари и Йосиф. Сградата е изключително оригинална с кръстокуполната си конструкция без подпорни колони.

Кой българин поне веднъж не се е замислял да мине по стъпките на националните герои Христо Ботев и Васил Левски. Тематичният маршрут „По стъпките на Левски и Ботев в Карловско и Казанлъшко" дава такъв шанс, а създаденият маршрут „Класици на българската литература" дава възможност на всеки да се докосне до битието на Вазов, Чудомир, Дечко Узунов. Освен споменатите в предишните маршрути музеи и места от туристически интерес в Сопот и Калофер, тук могат да се видят още родната къща на Чудомир в село Турия, както и „Село Турия - село музей". За финал остава Казнлък с посещение на литературно - художествения музей „Чудомир", Родна къща-експозиция „Акад. Дечко Узунов" и Родна къща-експозиция „Проф. Ненко Балкански" - видни български художници, както и Дом „Петко Стайнов".
Проектът "Долината на розите и тракийските царе" и подготвените по него тематични маршрути дават уникална възможност само в рамките на няколко дни да бъдат посетени едни от най-важните места със специално значение за възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Долината на розите и тракийските царе е съхранила българският дух и ни дава възможност да се докоснем до един от най-важните периоди от историята на България.

Снимки: facebook

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Долината на Розите е най знаковото, най специалното място в България. Там са родени най големите българи и най светли личности в историята ни. Неслучайно там е живяла тракийската аристокрация и древните тракийски царе. Благословена долина! Безумие е Министерство на туризма да не определи Розовата долина за отделен туристически маршрут и атракция, явно там чиновниците не познават и не обичат българската история.

26.06.2015 17:55:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.