• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България се включва в Нощта на музеите

България се включва в Нощта на музеите

/КРОСС/ Европейската нощ на музеите ще проведе за 13-и път тази вечер (на 20 май). В нея ще се включат над 100 музея и галерии в страната, половината от които са в София. На 18 май отбелязахме Международния ден на музеите. Затова по традиция събитието се провежда всяка трета събота на месец май.

Златното съкровище от Над Сент Миклош ще може да се види в Националния археологически музей.

Автентични накити от племето масаи ще бъдат представени в Квадрат 500, непоказвани минерални образци пък ще зарадват посетителите в Музея „Земята и хората". Програмата е изключително разнообразна, разказва Мария Конакчиева от Френския културен институт. "Много интересно също ще бъде в Природонаучния музей, където ще бъде направен 3D принтване на кости", обясни тя.

Най-младият столичен музей - този за история на София, ще предложи на посетителите си ретро фото, а фантастични герои ще бродят из Националния етнографски музей. Входът е свободен и във Военноисторическия музей, и в Националния исторически музей.

В Нощта на музеите Националния литературен музей организира голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов". В къщата- музей "Иван Вазов" ще бъдат изнесени малко познати снимки от семейния албум на Вазов, а в къща-музей "Никола Вапцаров" - оригинални ръкописни тетрадки и бележници на поета.

Европейската нощ на музеите ще бъде отбелязвана и в други градове в странта - в Ловеч с велообиколка на обектите на Регионалния исторически музей в общината, а в Сливен - с карнавал "Машината на времето". В него ще се включат хора, облечени в исторически костюми от различни епохи. За целта в рамките на месец музеите в града даваха безплатна консултация за облеклото.

От емблематичния за Сливен „Стар бряст" в 18.30 ще тръгне т. нар."историческото дефиле" по главната улица на града.

Идеята за Нощта на музеите идва от Франция през 2005 г., като още тогава се включва и нашата страна. Все повече музеи и галерии участват в инициативата, а посетителите само в София през миналата година са били над 100 хиляди, съобщава „Дарик".

Работното време на всички музеи и галерии тази вечер ще е различно. Програмата може да се види на сайта на Френския културен институт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.