• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор

БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор

/КРОСС/ На проведено днес заседание Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година, съобщава пресцентърът на БНБ.

Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 година.

Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор" и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка.

Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание.

Степента на съответствие на българските надзорни практики с Базелските принципи за ефективен банков надзор е незадоволителна, показали анализите. По девет от 29-те критерия е констатирано съответствие, по 12 - съответствие в голяма степен, и по осем - несъответствие в голяма степен.

Централната банка открои шест проблемни сфери:

- Неадекватен модел за упражняване на надзорните функции на БНБ;

- Слабости във вътрешната организация на управление „Банков надзор";

- Непълноти в нормативните актове, регламентиращи този надзор;

- Липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки;

- Недобра информационнотехнологична и комуникационна осигуреност на надзора;

- Недостатъчна координация и обмен на информация с други институции, като Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ДАНС, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Управление „Банков надзор" трябва да представя пред ръководството на БНБ тримесечни доклади за текущото надзорно наблюдение на банките, проведено дистанционно и като проверки на място. В тях ще съобщава за установени проблеми и предприети мерки, както и за промени в акционерната структура на банките. Ще се увеличи броят на инспекционните екипи и ще се създаде отдел „Анализ на рисковете, свързани с пазарното поведение".

За нуждите на банковия надзор ще се търсят подходящи компютърни програми. До юни 2016 г. трябва да бъде избран независим консултант, който да анализира съществуващите IT решения и да предложи по-добри.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.